We worden in de huidige Corona crisis hard met de neus op de feiten gedrukt. Deze crisis maakt ons bewust van onze kwetsbaarheid en vergankelijkheid. Veel van wat we vanzelfsprekend vonden is dat nu niet meer…

Fundamentele vragen

Een crisis plaatst ons ook voor fundamentele vragen: wat te doen en vooral wie en wat doet ertoe, wat geeft ons leven betekenis en welke betekenis voegen wij toe aan het leven van anderen?

Over de gehele wereld, vertragen vele mensen noodgedwongen hun huidige leefwijze. We hebben daardoor ook de tijd om te reflecteren op ons dagelijks bestaan. Hierdoor kunnen we tot nieuwe inzichten komen, ook ten aanzien van onze SENSE of LIVING.

“Optimise your Sense of Living: use your Senses & Create Healthy Habits” – Van SenseStory

Stil staan bij het Covid-19 virus

Onze SENSE of LIVING en de dagelijkse routines die hieruit voortvloeien zijn onmogelijk zonder onze zintuigen. Ze stellen ons in staat om te ademen, te bewegen, te eten en drinken, ze houden ons in evenwicht en geven betekenis aan wat we waarnemen.

Omdat onze leefomgeving door de crisis kleiner is geworden vangen onze zintuigen minder prikkels op. Hierdoor verdwijnt ruis en biedt het ons de mogelijkheid om de meer subtiele veranderingen waar te nemen. Deze nieuwe zintuiglijke ervaring zal kunnen bijdragen aan onze creativiteit, innovaties, empathie en bezieling.

Zie de tijd als een kans 

Zie deze tijd van vertragen en verstillen als een kans. We leven noodgedwongen in het hier en nu; we kunnen niet anders. Neem de kans die je hiermee wordt geboden. Leer iets nieuws of lees een boek dat al een tijd klaarligt. Zie de isolatie als een stilte retraite, een sociale detox.

Neem de tijd voor elkaar om beter te luisteren, speel simpele spelletjes. Zing, vertel verhalen, visualiseer positieve beelden. Voel de rust en de stilte, hoor de vogels, zie de lente opkomen en ervaar dat de lucht schoner wordt.

Neem de tijd voor gezonde keuzes

Neem bijvoorbeeld de tijd om de dagelijkse routines onder de loep te nemen en maak nieuwe gezonde keuzes. Geef aandacht aan een bewuste leefstijl. Volg je natuurlijke bioritme door het daglicht en de lentezon te begroeten, op tijd naar bed te gaan en vast te houden aan je eet- en inspanningsritme. Eet extra gezond en beweeg, ook al is het op 1 m2.

Geef je zelf een oliemassage, mediteer en geniet bewust van de natuur wanneer je even naar buiten gaat. Het zijn simpele zelfhulpmiddelen om in deze pittige tijd je gezondheid en balans te behouden.

Dankbaarheid

De seizoenen komen en gaan. Ook een crisis is van tijdelijke aard. Straks, als we weer voor de eerste keer in een volle zaal zitten bij een voorstelling, een film of een concert, vinden we dat extra bijzonder en zijn we dankbaar dat onze zintuigen weer op deze manier mogen worden geprikkeld.

Maar ook nu is er reden voor dankbaarheid. Dankbaarheid voor de kansen die ons worden geboden en vooral ook voor de inzet van al die mensen die ons helpen en die elkaar helpen. We wensen hen alle kracht en wijsheid in de strijd tegen het Coronavirus!

Stay safe SenseStory

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Unsplash
Tekst geschreven door Joep Moolenburgh

Meer filosofie

FILOSOFEREN OVER DE WARE LIEFDE

FILOSOFEREN OVER DE WARE LIEFDE

Wat is ware liefde? Welke kenmerken horen bij de liefde? En als we deze kenmerken onder de loep nemen, wat blijft er dan over van de liefde? Door te redeneren ontdekken we met onze zintuigen dat ware liefde daadwerkelijk bestaat!

Lees meer
ZONDER SMAAK GEEN DIALOOG OVER GEZOND ETEN

ZONDER SMAAK GEEN DIALOOG OVER GEZOND ETEN

Gezond eten is goed voor onze mentale en lichamelijke welbevinden. Om gezond te eten is het ontwikkelen van je smaakzintuig heel nuttig. Door je smaakzintuig te trainen zul je smaken bewuster herkennen en beleven. Voor meer leesvoer klik op de blog want hier blijf je uren lang over natafelen.

Lees meer
SENSORISCHE DEPRIVATIE GEMIS AAN PRIKKELS

SENSORISCHE DEPRIVATIE GEMIS AAN PRIKKELS

We begeven ons in een bubbel door Corona waarin onze zintuigen en brein te weinig wordt geprikkeld? Hebben we last van ‘sensor deprivatie’? Of te wel: zintuiglijke drooglegging of perceptuele isolatie? Doorbreek dit met je zintuigen en maak er een spel van. Lees hier in deze blog hoe je dit aanpakt.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!