Gezonde Leefstijl SenseStory

Alles over

GEZONDE LEEFSTIJL

WAT IS EEN GEZONDE LEEFSTIJL?

Zoals een huis verzakt en scheuren vertoont wanneer het funderingsproblemen heeft, zo kan een ongezonde leefstijl leiden tot chronische leefstijlziekten. We helpen jou graag op weg naar een gezonde leefstijl met onze 5 leefstijlbouwstenen.

Volgens SenseStory is een gezonde leefstijl een bewuste en actieve manier van leven met als doel sociaal, emotioneel, materieel en fysiek welzijn. Jouw persoonlijkheid, jouw levensfase en leefsituatie staan hierbij voorop.

Wij geven je praktische kennis en handvaten waarmee jezelf aan de slag kunt. Dit doen we vanuit onze filosofie: een betere leefstijl begint bij je zintuigen, zodat jij gevoel krijgt voor een gezond leven.

5 leefstijl

BOUWSTENEN

Onze vijf leefstijlbouwstenen vormen het fundament voor een gezonde leefstijl. Ze staan niet op zichzelf maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

BETROKKENHEID

Betrokkenheid Leefstijl bouwsteen SensesStory

YOU & ME

Vanuit onze natuur willen we graag betrokken zijn bij anderen omdat we nu eenmaal sociale wezens zijn. Waardevolle gevoelens van liefde, geluk, pijn en verdriet delen we graag met de geliefden om ons heen. We vinden het fijn om samen te lachen, te dansen, te huilen en elkaar te troosten.

Onze zintuigen maken het mogelijk om deze ervaringen ten volle te beleven. Betrokkenheid geeft betekenis aan jouw leven en dat van anderen en zorgt ervoor dat we groeien als mens. Door de toegenomen individualisering en complexiteit van de samenleving is dit best een uitdaging met als gevolg dat je een gevoel van eenzaamheid of leegte kunt voelen. Voel jij je betrokken?

Take care of your social circle

BUITEN BEWEGING

Bewegen Buiten leefstijlbouwsteen

MOVE ON

Een kind ontwikkelt zich door zintuiglijke ervaringen èn door te bewegen. Waarom laten we dit los als we ouder worden?

Door aandacht te blijven besteden aan jouw zintuigen, wanneer je aan het wandelen, fietsen of hardlopen bent, kun je beter invoelen welke signalen jouw lichaam afgeeft. Heb je dorst? Heb je pijn? Kun je nog een tandje bijzetten?

Hierdoor kun je jezelf verbeteren en blessures voorkomen. Door bewegen bewust te ervaren tijdens het sporten kom je dichter bij jezelf en de natuur. Je beleeft jouw bewegingen en jouw omgeving bewuster waardoor je er meer van zult genieten. Waarin ligt jouw zin om te bewegen?

“Ideas begin to flow the moment my legs begin to move” – Henry David Thoreau

BEWUST ETEN

Bewust Eten leefstijlbouwsteen

LIFE COMES THROUGH FOOD

Bewuste voeding is een simpel zelfhulpmiddel. Bewustwording begint al bij het boodschappen doen. Ziet het er vers uit? Voelt het rijp? Ruikt het lekker en voelt het goed voor jouw lijf? Bewust eten van gezond en onbewerkt voedsel verbetert je smaakvermogen. Door bewust te variëren in je voeding stimuleer je de smaakpapillen.

Experimenteer met smaakbevorderende kleuren zoals paprika, broccoli en aubergine. Voeg basilicum, gember en mosterd als smaakversterkende specerijen en kruiden toe. Beleef de smaaksensatie van de ingrediënten die een zacht of juist prikkelend mondgevoel geven. Hierdoor geniet je meer van het eten. Door bewust te eten met je zintuigen voel je beter aan wanneer je verzadigd bent. Eet jij bewust naar wie je bent of wilt zijn?

A cup of tea solves everything

BEWUST WONEN

Bewust Wonen leefstijlbouwsteen

HEALTHY HOMES – HEALTHY PEOPLE

Van nature verblijft de mens het liefst in een veilige omgeving; een plek waar je je geborgen voelt. Deze plek heeft een directe invloed op hoe jij je voelt, hoe je slaapt, hoe je tot rust komt en oplaadt voor een nieuwe dag vol vitaliteit. Jouw huis is de plek waar je gemiddeld 65 procent van de tijd doorbrengt. Je huis is dus je gezondheid!

Jouw huis beïnvloedt de gezondheid van je hart, hersenen, hormonen en geestelijk welzijn. Jij hebt invloed om de ideale omstandigheden te creëren voor jouw eigen gezonde woonomgeving.

Door jouw huis bewust vorm te geven voorkom je over- of onderprikkeling van je zintuigen. Geef aandacht aan de plekken in jouw huis die het meest verbonden zijn met jouw welbevinden. Woon jij bewust?

“Home is where one starts from.” – T.S. Eliot

BIORITME

Bioritme

RHYTHM OF LIFE

Ritmes zien we terug bij het weer, planten, dieren en mensen. We zijn ons niet altijd bewust dat ritmes een belangrijke rol spelen in ons leven. Om je dag vol energie te beginnen en ontspannen te eindigen is het zinvol om inzicht te krijgen in jouw bioritme.

Om jouw ritmes, zoals slaapritme, eetritme, en inspanningsritme af te stemmen op externe ritmes zoals bijvoorbeeld het dag- en nachtritme en het ritme van de seizoenen kom je in balans en in harmonie met jouw omgeving.

De ritmes uit jouw omgeving ervaar je door middel van je zintuigen. Door middel van je zintuigen kan je je ook bewust worden van de ritmes die jouw leven en lichaam beinvloeden. Leven volgens jouw bioritme draagt bij aan jouw welbevinden. Wil je weten wat jouw natuurlijke ritme is?

There is no life without rhythm

Je leefstijl in

EVENWICHT

De leefstijl bouwstenen zijn in evenwicht

Photo by Yannic Laderach on Unsplash

VOLGENS SENSESTORY ZIJN DE 5 BOUWSTENEN IN EVENWICHT WANNEER:

Z

je Betrokken bent bij je omgeving;

Z

je voldoende Beweegt; het liefst buiten.

Z

je Bewust gezonde voeding eet;

Z

je Bewust bent van Gezond Wonen;

Z

je leeft volgens je natuurlijke Bioritme.

HOE STAAT HET MET JOUW LEEFSTIJL?

Leer jezelf kennen via de zelftest en ontdek aan welke leefstijl bouwstenen jij kunt werken om jouw fundament te verstevigen.

GA NAAR DE ZELFTESTS

HEALTHY HABITS

Heb jij behoefte om gezondere leefstijl keuzes te maken? Maar vind je het moeilijk ermee te beginnen?  Het doorbreken van gewoontes is lastig, zeker als je stress ervaart. Wij geven jou handvaten in de vorm van Healthy Habits, waarmee jezelf aan de slag kunt om gezonde keuzes te maken.

Healthy Habits zijn kleine dagelijkse rituelen die zorgen voor een betere leefstijl. Door kleine rituelen systematisch aan te brengen in je dagelijkse leven zullen deze nieuwe gezonde gewoonten gaan beklijven; ze worden onderdeel van jouw gezonde leefstijl. Meerdere Healthy Habits samen dragen bij aan jouw lichamelijk en geestelijk welbevinden.

We hebben een aantal Healthy Habits als voorbeeld opgenomen, die je kan overwegen om zelf toe te passen. Ze zijn onderverdeeld naar de vijf bovenstaande leefstijlbouwstenen. Welke Healthy Habits passen het beste bij jou?

SenseStory

” YOUR MINDSET AND HEALTHY HABITS SUPPORTED BY YOUR SENSES ARE THE BUILDINGBLOCKS FOR SUCCESS TOWARDS YOUR HEALTHY LIFE “

Pin It on Pinterest