Hoe Werkt

AROMATHERAPIE

Deze blog is voor iedereen die meer wil weten over aromatherapie en de werking van essentiele olië.  Aromatherapie staat voor behandeling met geuren en komt van het Griekse “aroma” is geur en “therapia” is verzorging, behandeling. Het werkt door inname van ons reukvermogen en de opname door de huid. Daarnaast biedt aromatherapie een zuiverende werking op onze leef- en werkruimte.

Doordat de bestanddelen van essentiële oliën ontzettend klein zijn kunnen ze je lichaam binnenkomen via je longen of door je huid en zelfs direct de celwand binnen dringen. Zo komen de werkzame delen in je lichaam terecht en werken via het zenuwstelsel en de bloedbaan in op de psyché, de organen en het gehele lichaamssysteem. Hierdoor werken ze verlichtend en vormen ze een grote steun voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

‘GEURSNELWEG’ VAN NEUS NAAR BREIN

 Geursnelweg van neus naar brein

Photo by Cottonbro on Pexels

Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Om te zien, horen, voelen en proeven moeten onze indrukken eerst in de hersenschors (cerebrale cortex) van de hersenen worden verwerkt en beoordeeld. Geuren daarentegen komen via de zogenoemde reukkolf (olfactory bulb) of te wel “geursnelweg’’ direct in het limbische systeem van de hersenen. Voordat je een geur bewust waarneemt, ben je er op een onbewust niveau al mee in aanraking geweest.

Geuren prikkelen onze hersenen en zetten een proces in gang. De chemische deeltjes in de essentiële oliën triggeren de geurreceptoren in je neus en sturen een bericht naar het limbisch systeem. Dit is het deel in je hersenen dat betrokken is bij emotieregulering, geheugen, leren, genot en motivatie; maar ook de controle van hartslag, bloeddruk, ademhaling, stress en hormoonbalans beheert. Geuren hebben daarom een sterke invloed op onze gedachten, gevoelens, handelingen en lichamelijk functioneren.

VIER TOEPASSINGEN VOOR AROMATHERAPIE:

  1. psycho-aromatherapie;

  2. zuiverende aromatherapie;

  3. aromatherapie voor de huid;

  4. cosmetische aromatherapie.

 

PSYCHO-AROMATHERAPIE

Juiste prikkels voor gezonde leefstijl
A GOOD MOOD MET EEN DRUP AROMA

Wat roepen geuren bij jou op? Welke gevoelens en herinneringen komen bij jou bovendrijven?

Het limbische systeem in de hersenen is o.a. verantwoordelijk voor het vrijkomen van endorfine, dopamine en serotonine, de eigen ’gelukshormonen’ van het lichaam. De signalen die doorgegeven worden via de receptoren in je neus kunnen de activiteit van deze overdrachtsstoffen aanwakkeren. Daarom kunnen geuren gevoelens van genot, ontspanning, welbevinden en geluk oproepen.

De natuurlijke geurmoleculen die vrijkomen vanuit essentiële oliën zijn krachtig en persoonlijk. De zenuwen in onze neus kunnen ook geuren herkennen en koppelen aan een herinnering. Hierdoor kunnen bepaalde geuren je blij of juist verdrietig maken.

Hoe jij je voelt en wat je stemming ook is, kun je beïnvloeden met essentiële oliën (aroma’s). De ene olie heeft een kalmerend en de ander juist weer een stimulerend effect. Doe een paar druppels olie in een verdamper of elektrische oliebrander, ruik goed en je stemming kan meteen vrolijker worden. Ook kan je met een rollerball olie aanbrengen op je pulspunten, bijvoorbeeld een rustgevende melange die je helpt met meer focus tijdens de studie of opdracht.

ZUIVERENDE AROMATHERAPIE

bewuste onthouding van prikkels
ADEM FRISSE SCHONE LUCHT

Aromatherapie zorgt naast een aangename sfeer en geur ook voor luchtzuivering in huis. Essentiële oliën zijn natuurlijke microbe dodende stoffen die in staat zijn de meeste bacteriën, virussen en schimmels uit te schakelen. Ze zijn uitstekende antibacteriële reinigingsmiddelen voor zieken (kamers) en krachtige bestrijders tegen ongedierte zoals muggen en muizen.

Al in 1955 constateerden de onderzoekers Keller en Kober dat verdampen van essentiële oliën bacteriën in de lucht verminderden of zelfs vernietigden. Een bijkomend voordeel van essentiële oliën is een verhoging van het aantal negatieve ionen in de lucht waardoor er minder bacteriegroei zal plaatsvinden.

De essentiële oliën voor in huis zijn het beste te gebruiken in een aroma diffuser met ultrasone techniek. Via trilling wordt het water in combinatie met de toegevoegde druppels essentiële olie omgevormd tot een zeer fijne nevel welke vocht in de lucht brengt. Ook wordt de lucht in de ruimte waar de aroma diffuser staat, geïoniseerd waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd.

Vooral oliën uit de dennenfamilie en citrusfamilie zijn effectief in het bestrijden van ziekmakende microben in de lucht. Ze zijn ook goed in te zetten met behulp van inhalers of aromasticks bij aandoeningen van de luchtwegen als je astmatisch of verkouden bent.

VOOR DE HUID AROMATHERAPIE

Juiste prikkels voor gezonde leefstijl
AROMAOLIE OP HET LIJF GESCHREVEN

Essentiële oliën hebben veelzijdige, positieve effecten op de huid. Ze dringen gemakkelijk in de huid, waar ze hun heilzame werking uitoefenen.  Ze kunnen de huid zuiveren, verzorgen en zelfs jeuk verlichten. Bovendien hebben ze een verzachtende invloed op de spieren. Veel essentiële oliën bevatten ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen op de huid worden aangebracht om infecties te bestrijden of pijn te verlichten.

De toepassingen van aromatherapie op de huid zijn eindeloos. Denk aan producten als lichaamsoliën voor massage of plaatselijke toepassing bij slapeloosheid of spijsverteringsproblemen. Een badzout, olie of warme en koude kompressen kunnen spier- en skeletpijn verzachten.  Ook voor cosmetische producten zijn essentiële oliën goed inzetbaar van vitaliserende gezichtsspray, reinigende gezichtsstomers, verjongende crèmes en balsems tot hydraterende gels.

COSMETISCHE AROMATHERAPIE

Jouw aromatherapeut
NOURISH YOUR SKIN

Heb je last van onzuiverheden of juist een droge huid? Zorgt je hormoonbalans voor een onrustig en gevoelig huidbeeld? Of ben je iets ouder en wil je graag conscious aging: een effectieve verzorging voor de lijntjes en er vitaal, super verzorgd uit zien? Ga voor en clean beauty op basis van plantaardige olie aangelengd met essentiële oliën! Aromatische oliën die jou kalmeren of stimuleren voor een gebalanceerde leefstijl. Een product op maat afgestemd op jouw behoeften en specifieke huidproblemen. Aandacht voor jezelf, een mooie huid met natuurlijke uitstraling en een heerlijke geur, dat kan allemaal met cosmetische aromatherapie!

Deze krachtige natuurlijke huidverzorgingsproducten leveren resultaten zonder een druppel synthetische chemicaliën. Het zijn verzorgende producten met een verhaal: goed voor jou en het milieu, veganistisch en dierproefvrij. Alle oliën die ik gebruik zijn koudgeperst of met stoom gedestilleerd.

Nature in just a drop

WERKING VAN ESSENTIËLE OLIE

Essentiële oliën zijn het levensbloed (extracten) van planten en bomen. Een essentiële olie heeft dezelfde werking als de plant en boom zelf maar dan 50 tot 70 keer krachtiger. Iedere olie heeft een bepaalde heilzame vibratie. Ze brengen een verandering van stemming teweeg, reguleren dat wat uit balans is geraakt op lichamelijk en geestelijk vlak. De natuurlijke geurmoleculen die vrijkomen vanuit essentiële oliën zijn krachtig en persoonlijk.

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER ESSENTIËLE OLIE

WAT IS EEN ESSENTIËLE OLIE
Een essentiële olie is een product verkregen uit ruw plantaardig materiaal, zoals wortels, zaden, bladeren, of bloesems. Het stomen, persen, of destilleren van deze plantdelen resulteert in een aromatische olie die de geur en smaak van de plant bevat. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen (signaalmoleculen) om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten).

Zuivere essentiële oliën zijn opgebouwd uit honderden stoffen. Deze stoffen bepalen samen de unieke werking van de olie op zowel fysiek als emotioneel niveau.

HOEVEEL DIVERSE ESSENTIËLE OLIËN BESTAAN ER?
Er zijn honderden essentiële oliën beschikbaar. Elk met unieke (helende) kenmerken, gebruiken en effecten. Ze kunnen gecombineerd worden met elkaar voor een gemixt of versterkt effect.

Etherische oliën worden doorgaans in groepen ingedeeld op basis van het plantdeel waarvan ze afkomstig zijn. Zo onderscheiden we etherische oliën: vruchten, bloemen, bloesems, zaden, kruiden, wortels, harsen en schors.

ZIJN ESSENTIËLE OLIËN VEILIG IN GEBRUIK?
Essentiële oliën zijn, mits correct gebruikt, veilig in gebruik. De etherische oliën mogen nooit worden ingeslikt of in een beschadigde huid worden gemasseerd. Ook mogen ze niet onverdund op de huid gebruikt worden. Gebruik altijd een dragerolie om de oliën te verdunnen. Natuurlijke huidverzorging met etherische olie is niet hetzelfde als hypoallergeen. In sommige gevallen kun je toch een allergische reactie krijgen van deze natuurlijke gronstoffen. Neem bij irritatie contact op met je huisarts/gecertificeerd aromatherapeut.

Er zijn ook enkele gevallen waarin de oliën de voorgeschreven medicatie kunnen verstoren. Informeer je aromatherapeut tijdens het eerste consult over eventuele medicijnen die je gebruikt. Vertel ook vooraf als je last hebt van astma, epilepsie, een hoge bloeddruk, je allergisch bent, huidgevoeligheid hebt, je zwanger bent of borstvoeding geeft, zodat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden.

DOSERINGEN VAN ESSENTIËLE OLIËN VOOR DIVERSE TOEPASSINGEN
Zie hier een veilige dosering voor het thuis gebruik van essentiële oliën voor volwassenen kinderen en baby vanaf 6 maanden:

Opname via de huid bij een aromamassage van maximaal 1% verdunning, dit betekent maximaal 20 druppels essentiële olie op 10o ml basis olie.
Voor baby’s en kinderen tot 3 jaar maximaal 0,5% verdunning, dit betekent maximaal 10 druppels essentiële olie op 10o ml basis olie.

Opname via een bad. Voor een vol bad maximaal 10-15 druppels essentiële olie oplossen in 10 ml hydrofiele olie (is een olie die gemengd is met een emulgator, waardoor deze goed oplost in water).
Voor kinderen 3 tot 12 jaar maximaal 5-1o druppels essentiële olie oplossen in 10 ml hydrofiele olie.
Baby tot 3 jaar maximaal 1 druppel essentiële olie oplossen in 2,5 ml hydrofiele olie per 20 liter in het badje.

Kompressen. Maximaal 3 – 5 druppels essentiële olie in 1 dl. water voor op een kompres.

Inhalatie en verdamping.
Maximaal 1- 5 druppels essentiële olie op een zakdoek of tissue
Maximaal 1- 5 druppels essentiële olie om te stomen
Voor een geurblokje 6- 10 druppels essentiële olie
Aroma verdamper, bij voorkeur een ultrasone verdamper meestal tussen de 5 tot 15 druppels.

 

bron: Drs Harmen Rijpkema Aromecum blz. 58

WAAROM IS DE PRIJS VAN (ESSENTIËLE) OLIE ZEER DIVERS?
Sommige oliën zijn zeer kostbaar, dit hangt samen met de hoeveelheid en beschikbaarheid van het plantenmateriaal wat nodig is om een olie te produceren.

Je hebt gemiddeld 35 kilo voor 1 liter olie nodig. Zo heb je voor één liter essentiële lavendelolie 150 kilo bloeiende lavendeltoppen nodig. Van jasmijn heb je 1000 kilo nodig (= 8 miljoen bloemblaadjes). De Damasceense rozen olie spant de kroon: deze bloeit maar 30 dagen in mei en juni en kan alleen met de hand geplukt worden. Alleen in de vroege ochtend is de geur het beste, dus ook het plukken is een race tegen de tijd. Tijdens het middaguur heeft de roos nog maar de helft van haar etherische olie in haar bladeren. Voor 1 liter heb je 5000 kilo nodig en vandaar de prijs van meer dan €5000.

It doesn’t get much greener than essential oils: when used correctly, they are among Mother Nature’s most potent remedies, Amy Leigh Mercree

AROMATHERAPIE

It Works

Heb jij behoefte aan ontspanning en innerlijke balans? Last van slaapproblemen, stress gerelateerde klachten, angst, concentratieproblemen, ruikverlies, huid-, spieren- of spijsverteringsklachten? Of wil je jezelf gewoon lekker verwennen? Ga voor een aromatherapiesessie met een gecertificeerd aromatherapeut.

Photo by Alesia Kozik on Pexels

Beeld: eigen beeld aangevuld met foto’s van  Pexels
Tekst geschreven:  Joep Moolenburgh

Boeken Lees tip

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!