Hoe belangrijk zijn aanraking en zachte materialen? Als ik naar onze hond kijk, weet ik het antwoord wel. Onze hond is er als de kippen bij om neer te strijken op ieder zacht schapenvelletje waarin ze zich kan nestelen. Ook als ik een zijden blouse of een kasmieren trui draag, wrijft ze haar snuit tegen mij aan terwijl we samen op de bank zitten. Beiden varen we er wel bij! Lees hoe goed aanraking voor je is in de onderstaande blog: tast naar knuffelbare materialen maakt gezonder.

Aristoteles beschouwde aanraking als het laagste zintuig. Hij keek erop neer omdat het in alle dieren werd aangetroffen en het berustte op louter nabijheid, niet op de hogere menselijke vermogens van denken, geheugen en verbeelding. Je zou echter net zo goed kunnen zeggen dat aanraking het hoogste zintuig is en om dezelfde redenen. Het is het fundamentele dierlijke instinct dat ons laat weten dat we leven.” – Quote Joe Moran- sociaal- en cultuurhistoricus

The human touch means so much!

Mensen met dementie die geknuffeld en gestreeld worden, zijn minder vatbaar voor prikkelbaarheid en depressie. Premature baby’s worden zwaarder als ze lichtjes van hoofd tot voet worden gewreven (huid-op-huidcontact ook wel bekend als kangoeroeën). Met liefde, genegenheid en (moederlijk) aanraking kunnen baby’s zich ontwikkelen tot gezonde volwassenen. Hierdoor zijn ze beter in staat zijn om relaties op te bouwen, met stress om te gaan, emoties van andere mensen te begrijpen en op een dieper niveau contact te maken. Aanraking is voor ons noodzakelijk om te overleven!

Aanraking is nodig voor overleving

Photo by Cottonbro on Pexels

RHESUS MAKAKEN APEN EXPERIMENT VAN HARRY HARLOW 

Bovenstaande inzichten hebben we onder andere te danken aan Harry Harlow, psycholoog aan de Universiteit van Wisconsin-Madison in 1930. Hij verdiepte zich op het gebied van hechting en relaties tussen baby en verzorger. Zijn beroemdste experiment – The nature of love (1958)*- was om jonge aapjes (Rhesus makaken) een paar uur na de geboorte de keuze te geven tussen twee verschillende ‘surrogaatmoeders’. De ene was gemaakt van hard metaaldraad en zorgde voor melkvoeding uit een bevestigde kunstspeen. De andere was gemaakt van zachte pluizige stof en gaf geen eten, maar de aapjes konden er wel mee knuffelen. Voedsel en water tot je nemen is een primaire drijfveer, die zorgt voor overleving. Harlow suggereerde dat er nog een drive is: ‘contactcomfort’.

CONTACTCOMFORT

Hoewel de draadmoeder een fles bevatte waaruit de apen konden drinken en dus voldeed aan de primaire behoefte, klampten de apen zich toch vast aan de warme pluizige moeder. De aapjes hadden blijkbaar honger naar iets anders dan eten: ze snakten naar een warme, geruststellende aanraking van hun donzige surrogaat om het ‘contactcomfort’ te bevredigen. De babyapen brachten aanzienlijk meer tijd door met hun stoffen moeder dan met hun draadmoeder. Ze gingen alleen naar hun draadmoeder als voedsel absoluut noodzakelijk was.

knuffelbare materialen

Photo by Des Recits on Unsplash

Via deze onderzoeken liet Harlow zien dat genegenheid de belangrijkste kracht achter de behoefte voor nabijheid is. Hij was de eersten die aantoonde dat aanraking en moederlijk contact net zo belangrijk, zo niet belangrijker zijn dan voedsel als het gaat om een gezonde ontwikkeling en dat ‘Contactcomfort’ meer doet dan alleen een behoefte aan liefde en comfort bevredigen. In later onderzoek toonde hij aan dat jonge apen zich ook tot hun stoffen draagmoeder richten voor troost en veiligheid.

*Het onderzoek vond plaats in de jaren 50 gelukkig is er nu veel meer aandacht voor het dierenwelzijn en dierenleed en mogen veel van dit soort onderzoeken niet meer plaatsvinden.

Wil je meer weten over het onderzoek? Bekijk dit filmpje van Harry Harlow – Rhesus Macaque monkey experiment:

WAT DOET AANRAKING MET ONS?

De huid, die bijna 20% van ons lichaam uitmaakt, is ons grootste en meest gevoelige orgaan. Alles wat we aanraken heeft zijn eigen specifieke vorm, textuur en stevigheid, zijn eigen speciale weerstand tegen de druk die we erop uitoefenen.

Mensen raken elkaar aan om affectie te tonen. Dit doen we door een schouderklop, een hand, een knuffel, een aai over de bol of door zachtjes te strelen. Door aanraking kalmeert je zenuwcentrum, vertraagt je hartslag en wordt je immuunsysteem gestimuleerd. Vooral menselijke aanraking verlaagt de bloeddruk en het niveau van stresshormonen zoals cortisol. Het veroorzaakt ook de afgifte van oxytocine: het knuffel hormoon dat zorgt voor onthaasting en een gevoel van verbondenheid. Je huid gaat ervan stralen, daarnaast geeft oxytocine je zelfvertrouwen, maakt het je vrolijk en helpt het je ontspannen.

knuffelen is gezond

Photo by Anna Shvets on Pexels

“Knuffelen is iets of iemand met je hart samenknijpen.”

Ook het aanraken van een (huis)dier doet wonderen. Knuffelen met een (huis)dier verbetert je stemming, je komt direct in een zachtere en liefdevolle staat van zijn. Zelfs levenloze objecten lijken een effect te hebben. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat mensen sneller herstellen van sociale afwijzing als ze een teddybeer op schoot houden (contact comfort, Tai, Zheng, & Narayanan, 2011).

knuffelbare materialen

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Voor jouw welbevinden de fijnste producten op rij om je te verzachten en te verwarmen.

6 Knuffelbare producten

Lees meer over Tast

Niets vervangt de liefdevolle aandacht van menselijke aanraking. Lees onze blog over een holistische massage en over huidhonger:

Huidhonger

HUIDHONGER

Aanraking, iets wat een vanzelfsprekendheid was, is door Corona ineens weggevallen. Wat doet dit met ons en, nog belangrijker, hoe komen we hier doorheen. Hoe vul je die huidhonger op? Hoe doorbreek je de hunkering naar aanraking? Dit is het antwoord: LEES MEER

De preventieve werking van massage

HOLISTISCHE MASSAGE

Bij een gezonde leefstijl denken we vaak aan gezonde voeding en beweging. Maar wist je dat massage ook preventief kan bijdragen aan je gezondheid? Een massage is meer dan alleen ontspanning; Massage is goed voor een gezonde leefstijl! LEES MEER

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Sam Lion en Anna Shets via  Pexels
Tekst geschreven door Joep Moolenburgh

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!