De ruwe bast van de boom begint in je rug te prikken, maar toch blijf je zitten waar je zit. Voor even daalt er een rust op je neer waar geen ASMR-video of kringgesprek tegenop kan. Voor even ben je alleen. Voor even ben je silent retreated.

In een wereld waarin je continu met mensen in contact staat, kan het zeker goed zijn weleens zowel je fysieke zelf als je digitale persoonlijkheid opzij te leggen en je even terug te trekken in je eigen wereldje. Aandacht voor eigen lichaam en geest. Waarom zou je op silent retreat gaan? En natuurlijk, want dit vraag je je zeker af aan het einde van het blog: waar kan ik op silent retreat?

Waarom op silent retreat?

Een paar uren, paar dagen of misschien zelfs een week op silent reatreat, voor sommige mensen kan het niet lang genoeg zijn. Je terugtrekken uit de druk(te) van alledag biedt onder de schaduw van de boom vele zonzijdes.

Met stip op nummer een, en tegelijk ook de reden waarom velen ervoor kiezen, is de reductie van stress. Voor een keer, al is het voor heel even, geen schreeuwende telefoons, to do’s of zeurende collega’s en familie.

Alles is zoveel en gaat zo snel. De tijd staat nooit stil, het tempo ligt zo hoog dat de mens overloopt aan prikkels. Zonder erbij na te denken filteren we al een berg irrelevante informatie weg. Als de informatie instroom echter te groot wordt vindt er een ‘information overload’ plaats. Dan is het van belang je even terug te trekken en erover te waken dat je jezelf niet kwijtraakt in de infostroom.

Terug naar jezelf met een Silent Retreat

Dat is het moment dat je op zoek kan gaan naar een silent retreat. Dat is het moment om tot rust te komen. ‘Denk aan je toekomst’, roepen mensen maar al te graag, waardoor menigeen niet eens meer aan zichzelf toekomt. De tijd schiet voorbij als je niet oplet. Dikwijls praten we over jaren alsof het dagen zijn. Dan slaag ik, dan promoveer ik, dan ga ik op een grote reis, dan zal ik gelukkig zijn. Maar een instelling van “then I will be happy” is een instelling van uitstel.

Een paar uur per dag voor jezelf kan al genoeg zijn om je “sense of life” te vergroten.
Silent retreats bieden je de kans om je op jezelf te focussen. Sta stil bij jezelf en zoek de verdieping in jezelf. Waar ligt je kracht en wat is jouw kwetsbaarheid? Door jezelf eens goed onder de loep te nemen, krijg je vaak opvallende inzichten. Ook zal je door jezelf beter te leren kennen meer grip op je emoties krijgen en je minder laten beïnvloeden door de omgeving.

Rust, creativiteit en jezelf leren kennen

Daarnaast word je door de ruimte en tijd die een silent retreat biedt creatiever. Op het werk of met vrienden kom je door het kletsen, vergaderen of stressen niet toe aan creativiteit. Niet omdat je niet creatief bent, maar omdat je creativiteit wordt onderdrukt. Het heeft geen kans, geen ruimte, tot uiting te komen. Gebruik dus een silent retreat niet alleen om tot rust te komen en jezelf te leren kennen. Laat ook je creatieve kant aan bod komen en verras jezelf met je eigen talenten.

Op veel silent retreates zal je je in een groep bevinden van mensen met hetzelfde doel als jij. Je kan ervaringen en tips uitwisselen en misschien zelfs nieuwe vrienden voor het leven maken. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen niet teveel met anderen om te gaan, omdat je er juist bent voor jezelf. Het fijne is dat dit dan geen uitleg behoeft: iedereen is er voor zichzelf. Belangrijk is uit te vinden wat jou aanspreekt en wat jou verder brengt.

“I have lived with several Zen masters – all of them cats.” – Eckhart Tolle

Waar op Silent Retreat in Nederland?

Er bestaat een overweldigend aanbod retreates in alle soorten en maten. Als je de tijd zou hebben zou je duizend en één nachten kunnen wegdromen en telkens weer de rust op een andere plek ervaren. Om een beetje overzicht in het aanbod te brengen, hier een top vijf. Van boven naar beneden, van vrijer naar meer structuur.

№1 De Stiltemaker

Een vrije gratis retreat aan huis nodig? Dan zit je bij de stiltemaker goed. Verspreid over tien dagen zul je vijf emails ontvangen waarin je kennismaakt met de wondere wereld van stilte. Met zowel meditatie als schrijfoefeningen en zowel geluid als stilte is het een gevarieerde doe-het-zelf retreat.

№2 De Mindful Matters Mini-Retreat

Dit is een driedaagse retreat op een unieke locatie in Friesland. Het biedt behalve inspirerende meditaties ook veel vrijheid tot eigen invulling. Je kan stilte met prikkelende gesprekken afwisselen en zonnen met wandelen. Deze retreat gaat samen met bewust en gevarieerd eten, want een fit lichaam gaat hand in hand met een scherpe geest.*Woman only

№3 Hof van Kairos

Het Hof van Kairos is een retreat center in het oosten van Gelderland. Hier worden gezamenlijke meditaties en aandachtsoefeningen afgewisseld met stilte wandelingen en mogelijk massages. Je krijgt een eigen kamer, maar kan zeker ook het gezelschap opzoeken in gezamenlijke ruimtes of er alleen op uit gaan in de natuur.

stilteretraite-aan-zee Het lichthuis George Langenberg

№4 Het Lichthuis

Met de 3 daagse stilte weekend in het Lichthuis (Zandvoort) kun je je helemaal onthaasten. Het is een ‘home away from home’. Je hebt een eigen appartement tot je beschikking waar je je kunt terugtrekken. Er is een dagprogramma waarin je afwisselend mediteert en yoga beoefend. Na de avondmeditatie heb je tijd voor jezelf. Voor een avondwandeling naar het strand of een saunabezoek.​ 

№5 Dominicanen klooster in Huissen

Het kloosterritme, de sfeer van rust en verstilling bieden een inspirerende omgeving. Het weekend Natuurtekenen neemt je mee de serene kloostertuin in.  Al het moois is er al, het denken staat stil, je hoeft alleen maar te kijken naar wat er is en te tekenen (tekenervaring is niet nodig). Deze meerdaagse retraite in het klooster staat in het teken van creativiteit, vertragen en aandacht. Je komt daardoor in alle rust dicht bij de natuur en wordt opmerkzaam; je leert bewust kijken.

Zelf op zoek naar een Stilte Retraite

Niet overtuigd door onze top vijf? Niet hardcore genoeg? Maakt niet uit! Ieder heeft zijn eigen wensen en verwachtingen bij een retreat. Hier twee adressen waar je in alle rust zelf kunt gaan scrollen om jouw retreat te vinden.

1. Vipassana

Vipassana meditatie is een retreat met meer structuur en meer focus. Vipassana is een oude Indiase meditatietechniek en betekent letterlijk “de dingen zien zoals ze werkelijk zijn”. Het is een manier van zelftransformatie door zelfobservatie. Het draait om de diepe verbinding tussen lichaam en geest. De cursussen vergen inzet en concentratie en is dus niet geschikt voor hen die een retreat zelf willen kunnen invullen. Vipassana heeft meerdere locaties verspreid door heel Nederland en zelfs een in België. In de buurt van Amersfoort (in de Glind) heb je de mogelijkheid tot een 10-daagse retreat. Op de overige locaties zijn de retreats een enkele dag.

Je kunt ook nog een kijkje nemen voor retraites op de site simsara.nl van de Stichting Inzichts Meditatie (SIM) voor de beoefening van Vipassana- of inzichtmeditatie. 

2. Book Yoga Retreats

De grootste online yoga reisonderneming ter wereld. Lees recensies, zoek en vergelijk prijzen, bekijk foto’s van retreats  en yogavakanties  binnen Nederland. Gebruik goed de filter functie want de keuze wereldwijd is groot. BookYogaRetreats is met liefde gemaakt door Tripaneer. 

Silent Retreat in eigen huis

In deze tijd van thuiszitten, thuiswerken, thuisditten en thuisdatten is een retreatje aan huis van bijvoobeld De stiltemaker, ookeen aanarder. Want om tot jezelf te komen heb je gelukkig niet altijd een retreat uit huis nodig. Iedere dag een uur besteden in stilte aan jezelf heeft al veel effect. Maak een ommetje, schrijf je gedachtes op papier, mediteer, bijna alles is ook thuis mogelijk.

Belangrijk is wel dat je je familie of huisgenoten inlicht. Vraag of ze rekening met je willen houden, je ruimte geven. Of maak ze zo enthousiast dat ze meedoen met je eigen home mini retreat.

Een yogaretreat, stilteretreat, meditatieretreat, kies wat bij jou past, want allemaal heeft het hetzelfde doel: tot jezelf komen en jezelf leren kennen.

Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker.” – Mahatma Gandhi

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Unsplash
Tekst geschreven door Max de Smet

Pssst als de stilte nog verre van dichtbij is, je hier gewoon niet aan toekomt of klaar voor bent. Lees dan hier welk geluid wel gezond voor je is: 

MUZIEK MAAKT GELUKKIG EN GEZOND

Boeken Lees tip

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!