Allemaal samen en betrokken

Betrokkenheid in deze onzekere tijd waarin het coronavirus ons leven ontwricht. We zoeken allemaal naar een arm om ons heen, naar nabijheid. Iemand die naar ons omkijkt, naar ons luistert, er voor ons wil zijn, die niet weggaat.

Psychiater Dirk de Wachter verwoordt het zo raak.

Voor video zie hier:

“Op momenten dat het wat moeilijk is heeft de mens nood aan de ander, aan een zekere hechting, aan de blik van de ander, aan een zekere streling, aan nabijheid, aan het samenzijn. En dat komt vooral op moeilijke momenten. De liefdevolheid ontstaat in het menselijk tekort. Even belangrijk als praten is mekaar zien en mekaar vastpakken.” –  (Dirk de Wachter, Psychiater)

Lijfelijke aanwezigheid

Hij benadrukt de lijfelijke aanwezigheid, het elkaar in de ogen kijken, elkaar vastpakken, luisteren naar elkaar, een glas wijn drinken waarbij de zintuigen worden wakker gekust.
Hoe kan kunst in deze tijd troosten en verbinden in onze zoektocht naar nabijheid en vervulling?

Voor degene in een schuilhoek achter glas
Voor degene met de dichtbeslagen ramen
Voor degene die dacht dat ie alleen was
Moet nu weten, we zijn allemaal samen.

Voor degene met het dichtgeslagen boek
Voor degene met de snel vergeten namen
Voor degene die ’t vruchteloze zoeken
Moet nu weten, we zijn allemaal samen.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Niet zonder ons!

Voor degene met de slapeloze nacht
Voor degene die ’t geluk niet kan beamen
Voor degene die niets doet, die alleen maar wacht
Moet nu weten, we zijn allemaal samen!

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Niet zonder ons!

Hoor hier Ramses Shaffy:

Wachten op betere tijden

Ramses Shaffy steekt ons een hart onder de riem; een welgemeend, warm hart. Dit lied uit 1971 sluit naadloos aan op deze onzekere tijd.

Zo bevinden onze ouders zich in een ‘schuilhoek achter glas’ en wordt het ‘boek’ ‘dichtgeslagen’ voor onze dierbaren die aan het virus overlijden. Zo hebben we soms een slapeloze nacht en kunnen we niets doen en alleen maar wachten. Toch is daar weer de troostende arm om onze schouder want ‘we zijn allemaal samen’. We staan er niet alleen voor, we hebben elkaar. Tenslotte zijn we allemaal beland in een vacuüm waarin we wachten. Wachten op betere tijden.

Dirk de Wachter verwoordt het als volgt:

“Kunst (of het nu muziek, dans, beeldende kunst of literatuur is) raakt diepere en onbekende lagen in ons en is daarom zo belangrijk. Ik denk ook dat het altijd ergens raakt aan duisternis, aan iets van verborgen verdriet. Voor mij zijn kunst en cultuur geen kers op de taart, zij zijn de bodem, de basis, de worteling waarop de maatschappij haar samenhang, haar identiteit en haar welzijn fundeert.” –  (Dirk de Wachter, De kunst van het ongelukkig zijn, 2020)

In deze tijd van verborgen verdriet en eenzaamheid willen we omzien naar elkaar maar hebben wij het ook nodig om ons onder te dompelen in kunst. Luister dit lied van Ramses, kijk de prachtige serie op NPO over zijn leven en laat je zintuigen zich hieraan laven.

 

“Niet zonder ons” – Ramses Shaffy

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Unsplash
Tekst geschreven door Jenneke Verdoorn

Meer cultuur

MUZIEK MAAKT GELUKKIG EN GEZOND

MUZIEK MAAKT GELUKKIG EN GEZOND

Het luisteren naar muziek doet van alles met je, maar zingen en het bespelen van een instrument nog meer… wist je dat het ook een full-body workout is voor je hersenen? Speel jezelf Gelukkig Gezond!

Lees meer
DANS VOOR EEN GEZOND FIJN LEVEN

DANS VOOR EEN GEZOND FIJN LEVEN

Dans en dicht komen samen in deze blog over J. Slauerhoff en ballet danseres Igone de Jongh. Je leest dat dansen gezond is: het maakt je gelukkig en vermindert stress. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt daarnaast over de positieve effecten van dans en muziek op ons brein. Laat je meevoeren en motiveren om te blijven dansen.

Lees meer
ZIEN MET HET GEESTESOOG

ZIEN MET HET GEESTESOOG

Lees hier een terugblik op een prachtig kunstenaarsroman: Mrs Degas van Arthur Japin. Deze gaat zowel over een stilzwijgende liefde als over een gedeelde toekomstige blindheid tussen de schilder Edgar Degas en zijn Estelle. Wat doet het met zo’n groot kunstenaar om het zintuig te verliezen?

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!