Photo by Wendy van Zyl on Pexels

​Het examenseizoen is weer van start gegaan en dat vergt heel wat concentratie. Een extra steuntje in de rug kan je dan wel gebruiken. Wist je dat het ruiken aan essentiële rozemarijn olie je hierbij echt kan helpen. Dus boost je geheugen door rozemarijn!

ROZEMARIJN EEN HELDER KRUID

Rozemarijn wordt al honderden jaren in verband gebracht met het geheugen. Aphrodite had deze plant aan de mensheid geschonken. Rozemarijn is een verhelderend kruid. Het maakt je letterlijk helder van geest en stimuleert je geheugen. Oude Griekse studenten droegen bloemenslingers van rozemarijn tijdens examens. En Ophelia zegt in Shakespeare’s toneelstuk Hamlet:

“Er is rozemarijn, dat is ter herinnering.” – Hamlet

VERBETER JE GEHEUGEN DOOR ROZEMARIJN

Photo by nathan-dumla on Unsplash

BETERE RESULTATEN GEHEUGENTEST DOOR ROZEMARIJN 

Dr. Moss van Northumbria University uit Newcastle ondersteunt deze traditionele opvattingen over rozemarijn. In de tests die werden uitgevoerd door dr. Moss en Victoria Earle, voerden 40 leerlingen van 10 en 11 jaar een reeks geheugentests uit in kamers met en zonder de geur van rozemarijn. De leerlingen wisten niet dat ze deelnamen aan geheugentests met betrekking tot geur. Uit het onderzoek bleek dat leerlingen die in een kamer werkten met de geur van rozemarijn, in de vorm van een etherische olie, 5% tot 7% ​​betere resultaten behaalden bij geheugentests. Deze kleinschalige test was een vervolg op eerder onderzoek bij volwassenen dat al een verband tussen rozemarijn en geheugen had aangegeven.

ROZEMARIJN IS EEN HEILZAAM KRUID

Naast een beter geheugen vormt rozemarijn een bron van antioxidanten. Rozemarijn verlicht luchtweg problemen, het verbetert de spijsvertering en de bloedcirculatie, het werkt gunstig voor de lever en nieren, heeft baat bij vermoeidheid en is goed voor je humeur.

Gebruik verse rozemarijn als gezonde smaakmaker in je eten. Qua smaaktype heeft een rijpe nuance in je mond, te vergelijken met tijm of laurier. Rozemarijn blaadjes zijn prima geschikt om thee van te trekken. De thee geeft verlichting bij hoofdpijn, migraine en pijnlijke keel. Maar drink de thee wel overdag want rozemarijn werkt stimulerend.

 

Let op: Rozemarijn mag niet in grote hoeveelheden worden gebruikt tijdens zwangerschap of menstruatie, of bij een hoge bloeddruk.

“Wat jij ziet is niet wat wij zien. Wat jij ziet wordt vervormd door het geheugen, door wie jij bent, al die tijd, al die jaren.” – Don DeLillo (Amerikaans schrijver)

BOOST JE GEHEUGEN DOOR ROZEMARIJN FB

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Annie Spratt en Nathan Dumla Unsplash
Tekst geschreven door Joep Moolenburgh

Boeken tips

Meer Leefstijl

BETER LUISTEREN ZO DOE JE DAT

BETER LUISTEREN ZO DOE JE DAT

Iedereen wil gehoord worden maar een goed luisterend oor bieden is best een uitdaging, omdat het meer inhoudt dan alleen het horen van woorden. Wil jij een echte luistervink en een fijne gesprekspartner worden? Met deze tips verbeter jij je luistervaardigheid.

Lees meer
TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

Hoe belangrijk zijn aanraking en zachte materialen voor jou? We hebben ze nodig om te overleven en ze geven troost en veiligheid! Lees in deze blog hoe je je ‘contactcomfort’ kunt verhogen. En bekijk de fijnste producten op rij om je te verzachten en te verwarmen.

Lees meer
INZICHT IN JOUW BIORITME DOOR DE ORGAANKLOK

INZICHT IN JOUW BIORITME DOOR DE ORGAANKLOK

​Wat levert het je op om je dagelijkse pieken en dips te benutten en welke invloed heeft de zomer- en wintertijd op onze interne klok? Luister hierbij naar naar de wijze woorden uit het oosten over de werking van de energetische klok oftewel jouw innerlijk uurwerk.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!