Iedereen weet het belang van gezonde tanden en tandvlees, maar hoe zit het met de gezondheid van je tong? Is het reinigen van de tong net zo belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine voor mondhygiëne, als het regelmatig (elektrisch) poetsen en flossen van je tanden? Je tong is ten slotte meer dan een lapje waarmee je kunt proeven, slikken, praten en zuigen. Hij weerspiegeld ook informatie over onze lichamelijke en emotionele gezondheid. In het Oosten weten ze daar alles van, daar is de tong zelfs een belangrijke diagnosetool. In deze blog lees je alles over je smaak en gezondheid verbeteren mbv een tongschraper (ja echt!). Ook zoomen we in op je tongbeslag of te wel tongpoep en waarom het goed is voor jou om deze dagelijks te verwijderen.​

OVER JE TONG

De tong vormt voortdurend een laag van dode cellen, voedselresten en honderdduizenden bacteriën, levende en dode, en dan nog chemische stoffen zoals zwavel die uitgestoten worden door deze bacteriën. De tong is het eerste grote orgaan in het lichaam dat in contact komt met voedsel. Onverteerde voedseldeeltjes die op de tong blijven hangen, vaak zichtbaar als een witte dikke vacht, kunnen voorkomen dat de tong smaken goed proeft. Deze coating aan tongpoep kan ongewenste toxiciteit in het lichaam, slechte mondhygiëne en slechte adem veroorzaken.

De meeste slechte-adem-bacteriën leven tussen de ruwe weefsels van je tong. Als je je tong onder een vergrootglas zou bekijken zie je allemaal ribbelige weefsels, omringd met bacteriële aanslag. Deze bacteriën zijn druk bezig om het vastzittende tongbeslag (bestaande uit eiwitten en voedselrestjes) af te breken. Tijdens dit afbraakproces komen er stinkende sulfiden vrij. Een vieze tong kan tot wel 1 meter afstand worden geroken, deze kun je dus maar beter goed verzorgen!

Je smaak verbeteren met een tongschraper

Photo by Sunsetoned on Pexels

HOE KIJKEN ZE AAN TEGEN DE TONG IN HET OOSTEN?

In veel Oosterse landen wordt er op een ander manier naar de tong gekeken dan wij gewend zijn in het Westen. Het onderzoek van de tong is net zoals de pols één van de belangrijkste diagnosemiddelen van de Ayurveda en de in de Traditionele Chinese Geneeskunde. In de Chinese geneeskunde correleren bepaalde gedeelten van de tong aan specifieke organen. Het puntje van je tong representeert je hart. Vlak achter de hartzone vind je de zone van de longen. Aan de zijkant van je tong kun je de energie zien van je lever en galblaas. Midden op de tong liggen de zones van de milt en maag. Helemaal achter op de tong vind je de zones die corresponderen met de nieren, blaas en darmen.

Bij de observatie van de tongdiagnose wordt gelet op vier dingen: vochtigheid, kleur, vorm en het beslag. De kleur van je tong, de grootte, de structuur en plaatsing van beslag van je tong geven veel prijs over jouw gezondheid.  Zie hieronder enkele voorbeelden:

Heb je een dikke witte laag op je tong dan is er ergens in je lichaam iets uit balans. Met name je darmen en vertering spelen hier een rol. Zo geeft een dik beslag aan dat er damp aanwezig is, een stagnatie van vloeistoffen of yin-energie in de milt en maag. Je kunt dan ook last hebben van een opgeblazen gevoel na het eten, vertraagd denken of een wattig gevoel in je hoofd. Een gele laag geeft aan dat je in je lichaam een ontsteking of bacteriële infectie aan het bestrijden is. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel: ”Zeg eens AAA wat jouw tong allemaal te vertellen heeft” op dekeukenvanannemieke.nl.

REINIG IEDERE DAG JE TONG VOLGENS AYURVEDISCHE LEEFSTIJL

Binnen de ayurveda wordt de mond als toegangspoort gezien waarin de tong ons hele maag-darmkanaal vertegenwoordigt en wat daar gebeurt. Terwijl het lichaam de gifstoffen verwerkt en ze terug in het maagdarmkanaal plaatst voor eliminatie, spuugt het ze ook uit op de tong. Vanuit de Ayurvedische leefstijl wordt aangeraden om dagelijks als ochtendritueel eerst het witte laagje onverteerbare resten op je tong af te schrapen. Nog voordat je een glas lauwwarm water drinkt, anders spoel je alle afvalstoffen weer terug je lichaam in. Daarna te douchen en dán pas te ontbijten. Schraap het liefst met een koperen schraper omdat deze een uitstekende antibacteriële werking heeft. Je zult zien dat je aardig wat natuurlijke gifstoffen van je tong schraapt. Binnen de ayurveda noemt men deze witte coating ‘ama’.

Je gezondheid verbeteren mbv een tongschraper

Photo by Koolshooters on Pexels

HOE ZIET EEN GEZONDE TONG ERUIT?

Is je tong mooi roze van kleur en ligt er een gezond beslag op dat eruit ziet als een wit filmachtig laagje. Heeft het kleine knobbeltjes (papillen) en voelt de structuur van je tong licht bobbelig aan. En zijn de twee grote aders aan de onderkant van je tong goed zichtbaar maar niet paars of opgezwollen? Mooi houden zo, je kunt jezelf gelukkig prijzen met een gezonde tong waarbij het systeem in balans is!

WAARDOOR RAAKT EEN TONG UIT BALANS?

Je kunt een dikker tongbeslag opmerken na een zware maaltijd, ziekte of na het eten van veel zuivelproducten de avond ervoor. Bij veranderingen in het voedingspatroon, een verminderde speekselproductie, medicijngebruik, stress of onvoldoende mondhygiëne kan deze aanslag dikker worden en ook verkleuren. Wanneer het evenwicht tussen deze tongmicroben verstoord is, krijgen stank producerende bacteriën de overhand en heb je last van een slechte adem (halitose). Daarbij komt dat onze smaakpapillen dan bedekt raken en minder goed functioneren, en de smaak vermindert. Vermijd héél heet en héél koud voedsel en dranken. Alcohol en uiteraard ook roken zijn boosdoeners. Laat met een gevoelige tong ook zoveel mogelijk suiker en zout aan je voorbij gaan.

Orale bacteriën worden volgens Mayo Clinic Staff ook in verband gebracht met de gezondheid van een aantal andere systemen, waaronder het hart, de longen, de voortplantingsweefsels en de pancreas, en zelfs de gezondheid tijdens de zwangerschap.

Je gezondheid verbeteren met een tongschraper

Photo by Anthony Shkraba on Pexels

VOORDELEN VAN JE TONG REINIG MET EEN TONGSCHAPER:

Het dagelijks reinigen van de tong is nuttig. Tongschrapen verwijdert niet alleen de stank producerende bacteriën; er ontstaat ook een nieuw evenwicht waarbij de ‘goede’ bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen. Daarnaast door het reinigen van de tong, in combinatie met goed poetsen zal de smaakbeleving positief beïnvloeden worden. Als je jouw tong dagelijks voorzichtig schraapt, houd je jouw mondflora gezond en daarmee je hele lijf. Hieronder de voordelen nogmaals op rij:

  • Vermindert de gifstoffen en bacteriën op de tong die een slechte adem veroorzaken
  • Verbetert de smaakzin
  • Verbetert de spijsvertering
  • Stimuleert zachtjes de inwendige organen
  • Helpt onaantrekkelijke beslag op de tong te verwijderen

Maar er is meer… volgens Amerikaanse wetenschapper Dr. Nathan Bryan vertraagt tong schrapen zelfs het verouderingsproces.

“Als je iedere ochtend vijf seconden met een tongschraper voedselresten en andere afvalstoffen van je tong verwijdert, bevorder je de groei van gunstige bacteriën. Deze gunstige bacteriën produceren het chemische stofje nitriet. Nitriet wordt opgenomen in het speeksel. Als je dit speeksel doorslikt, vermengt nitriet zich met je maagzuur en vormt zo stikstofmonoxide.  Stikstofmonoxide beschermt alle weefsels in het lichaam, van je organen tot je huid, tegen de effecten van veroudering.” – Dr. Nathan Bryan

Volgens Dr. Bryan heb je tegen de tijd dat je 40 of 50 jaar bent, nog maar de helft van de hoeveelheid stikstofmonoxide in je lichaam dan toen je jonger was. Voor mij een goede reden om vanaf nu elke dag braaf mijn tong te gaan schrapen! Wil je hier meer over weten? Bekijk het artikel tongschrapen tegen veroudering en vieze adem op vraagdetandarts.nl.

Als je na het lezen van deze blog de tongreiniger nog niet direct naast je (elektrische)tandenborstel en flosdraad hebt staan dan is dit het moment om te beginnen. Omarm de tongschraper maak het onderdeel van je dagelijkse routine voor je algehele gezondheid!

Note: ga niet te voortvarend te werk met je tongschraper. Als je te hard schraapt bestaat de kans dat je de zenuwuiteinden van je smaakpapillen beschadigt.

Je smaak en gezondheid verbeteren mbv een tongschraper FB

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Anthony Shkraba en Lilartsy op Pexels 
Tekst geschreven door Joep Moolenburgh

Voor jou de beste 3 tongschrapers

Meer Leefstijl

BETER LUISTEREN ZO DOE JE DAT

BETER LUISTEREN ZO DOE JE DAT

Iedereen wil gehoord worden maar een goed luisterend oor bieden is best een uitdaging, omdat het meer inhoudt dan alleen het horen van woorden. Wil jij een echte luistervink en een fijne gesprekspartner worden? Met deze tips verbeter jij je luistervaardigheid.

Lees meer
TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

Hoe belangrijk zijn aanraking en zachte materialen voor jou? We hebben ze nodig om te overleven en ze geven troost en veiligheid! Lees in deze blog hoe je je ‘contactcomfort’ kunt verhogen. En bekijk de fijnste producten op rij om je te verzachten en te verwarmen.

Lees meer
INZICHT IN JOUW BIORITME DOOR DE ORGAANKLOK

INZICHT IN JOUW BIORITME DOOR DE ORGAANKLOK

​Wat levert het je op om je dagelijkse pieken en dips te benutten en welke invloed heeft de zomer- en wintertijd op onze interne klok? Luister hierbij naar naar de wijze woorden uit het oosten over de werking van de energetische klok oftewel jouw innerlijk uurwerk.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!