Photo left by Denise Rodriques on Pexels

Onze leef- en woonomgeving heeft grote invloed op hoe het met ons gaat. Omgekeerd is onze omgeving op een bepaalde manier ook een uitdrukking van onze innerlijke toestand. Gezondheid en een fijn leven weerspiegelen zich in je huis. Deze blog woon bewust werp een blik op je woning is bedoeld om je inzicht te geven en te laten nadenken over keuzes die jij (on-) bewust maakt om de ruimtes van je woning in te delen en in te richten. En jezelf af te vragen:

  • Wat zou ik willen veranderen aan mijn woonruimte?
  • Welke optimale indeling van mijn woning is goed voor mij?
  • Aan welke energie heb ik behoefte in mijn huis?

Omstandigheden gezonde woonomgeving

Jij hebt directe invloed om jouw eigen (gezonde) woonomgeving te creëren. Want thuis bepaal je zelf voor een groot deel hoe de sfeer en omstandigheden zijn. Natuurlijk is het voor de één wat eenvoudiger dan voor de ander. Toch kun je ongeacht je privé situatie, budget, de grootte van je woning er het optimale uithalen. Of je huis van jezelf, gedeeld of gehuurd is maakt niet uit. Elke ruimte kun je zó inrichten dat het gemakkelijker wordt om er gezond en comfortabel te leven. Je bewust zijn is al een eerste stap naar verbetering. Met behulp van deze onderstaande 7 stappen, vragen en tips helpen we jou op weg om bewuster te wonen.

Startpunt: neem eerst je woning bewust waar

Ontdek je woning opnieuw; door letterlijk een stap terug te zetten en naar buiten te gaan. Stap na de lange frisse wandeling je woning weer binnen en doe alsof je er voor het eerst bent.  Werp een nieuwe blik op ruimtes in je woning. Neem bewust waar met al je zintuigen. Wanneer je bewuster waarneemt via je zintuigen, leer je je huis en je zelf beter kennen. Je begrijpt welke leefgewoonten er in de loop van de tijd zijn ingeslopen. Je krijgt inzicht in wat, waarom en wanneer iets plaatsvindt per ruimte.

Tast je omgeving af en laat elke ruimte op je inwerken. Neem de ruimte objectief waar zonder erover te oordelen. Is de ruimte stil of juist rumoerig? Is de ruimte licht of donker? Ruikt de ruimte fris of muf? Voel ik me ontspannen in deze ruimte en kan ik me hier opladen of raak ik geprikkeld door bijvoorbeeld rommel?

 

1. Stem woonruimtes af op je levensfase

Een ruimte is een afspiegeling van jou als persoon. Pas de ruimte aan bij jouw smaakvoorkeur, behoefte en levensfase. Hoe je je huis inricht, is niet statisch. De eisen die je aan een ruimte stelt kunnen wijzigen door veranderende situaties zoals bijvoorbeeld kinderen die naar een volgende fase gaan of het nest verlaten. Ook externe omstandigheden zorgen voor verandering, zoals bijvoorbeeld de coronacrisis, die heeft geleid tot meer thuiswerken. Misschien moest je de eettafel als bureau gebruiken. Geen Arbodienst die je op de vingers heeft getikt omdat de eettafel te hoog is. Een gewone stoel is allesbehalve ergonomisch voor langer gebruik. Zeker nu er veel thuis wordt gewerkt is een fijne en goede werkplek thuis belangrijker, dan ooit, heb daar aandacht voor en stem je behoefte af op die verandering.

⇒ Komen de woonruimtes overeen met jou en je levensfase?

Een ruimte is een afspiegeling van jou als persoon

Photo by Babi Galeane on Pexels

2. Denk flexibel bij het indelen van ruimtes

Bij het indelen van een ruimte is het goed om met een open mind te denken. Wellicht heb je nog ergens een verloren hoekje op de overloop wat perfect te gebruiken is als extra werkplek.  Je slaapkamer hoeft ook niet persé boven te zijn. Een kleinere, donkere rustige kamer met goede ventilatie beneden is ook heel geschikt om in te slapen. Terwijl een goed verlichte kamer op de bovenverdieping zich beter leent om te leven in plaats van te slapen. Een mooie bijkomstigheid van een woon- of studeerkamer boven is dat je meer gaat traplopen, wat goed is voor je beenspieren en je conditie.

⇒ Zie jij ruimte voor verandering?

3. Stel een doel en functie voor woonruimtes vast

Vraag jezelf af hoe de ruimte wordt gebruikt en door hoeveel mensen tegelijk. Wat zijn je mogelijke beperkingen? Betrek bij je besluitvorming ook je huisgenoten/ familie.

Bespreek met elkaar:

⇒ Wat vind jij echt belangrijk in jullie woning?
⇒ Wat maakt voor jou deze ruimte tot een fijne ruimte?
⇒ Wat heb je in die ruimte nodig om goed te kunnen functioneren?

4 Creëer een plek in huis voor downtime (kalmte & rust)

Soms willen in ons huis bij elkaar zijn en soms ons afzonderen. We willen gestimuleerd en gekalmeerd worden in ons huis. De mate waarin verschilt per persoon. De één is een huismus en voelt zich senang en geborgen in een zachte cocon-stoel. De ander een bezige bij, opzoek naar prikkels, wil het liefst een lange tafel vol gezelligheid. Het is goed voor de harmonie om verschillende ruimtes in je huis te creëren.

Bijvoorbeeld een plek waar je je kan concentreren en een andere waar je je kunt uitleven. Vooral een vaste plek in huis waar je tot rust kan komen is belangrijk. Iedereen heeft het nodig om zich zo af en toe terug te trekken uit de mallemolen van het leven. Zeker nu we in Corona tijd met meer mensen thuis zijn. Je hebt “me time” en “downtime” nodig, die op natuurlijke wijze stress tegengaat en je veerkracht geeft om je “sense of living” te ondersteunen.

⇒ Benoem zelf of met elkaar een geschikte ruimte of een deel daarvan die als stilte plek kan dienen. Zet er een fijne plant neer, klik een sfeer licht aan en je zult zien dat je ervan oplaadt.

Woon bewust kies voor planten

Photo by Karolina Grabowska on Pexels

5. Ont-rommel je woonruimtes voor meer ruimte

Een gemiddeld huishouden bevat 300.000 items, waarvan twee derde nooit wordt gebruikt. De meesten van ons hebben gewoon te veel spullen. Tijd om ervan af te komen, ga ont-rommelen. Want ‘ontspullen’ werkt meditatief en ruimt je geest op! Neem afscheid van alle ballast, creëer ruimte en overzicht. ont-war je werkplek, Ont-stapel je bureau. Ont-rommel je spullen, kast voor kast, ruimte per ruimte. Gooi weg, geef door, ruim vervolgens op per categorie en geef alles een eigen plek.

⇒ Ont-rommelen stapje voor stapje, waar begin jij?

Invloed van Woonomgeving op je Welbevinden

Photo by  on Unsplash

6. Bepaal bewust de sfeer in je woning

De kleuren, geuren, materiaalkeuze, achtergrondmuziek, verlichting en de persoonlijke spullen beïnvloeden de uitstraling van jouw interieur. Zet deze bewust in naar jouw persoonlijke behoefte en voorkeur.

Als voorbeeld nemen we kleur:

Kleur is onderdeel van het licht, zonder licht zien we geen kleur. Kleur is net als muziek een frequentie, eentje die wij waarnemen. Vaak zijn we ons niet bewust wat het effect van kleur is omdat het altijd om ons heen is. We zien maar 30% van een kleur en 70% van een kleur nemen we onbewust waar door te voelen en te beleven. Kleur is heel persoonlijk en het reguleert onze emotie. Zie hier twee uiterste voorbeelden:

Felle kleuren, donkere en warme tinten en licht stimuleren tot actie, fijn voor de keuken en studeerkamer want daar wil je een levendige energie met helder licht.

In de slaapkamer of badkamer zijn bijvoorbeeld aarde tinten of lichte pastel kleuren en gedempt licht prettiger, deze bevorderen rust. Hier wil je juist een rustige sfeer met zacht licht om te kalmeren.

⇒ Zijn er geuren, kleuren of materialen die er extra voor zorgen dat je je thuis voelt?

woon bewust werp een blik op je woning

Photo by Anna Nekrashevich on Pexels

7. Multifunctionele ruimtes creëren

Bij ons in het Westen heeft een open indeling vaak de voorkeur. Menig muur is door ons gesloopt. In een open ruimte staat alles te kijk. Voor de communicatie kan dat fijn zijn. Zeker als je staat te koken is dat gezellig. Maar de stille hoekjes en privacy gaan zo wel verloren en dat merken we nu extra door het thuiswerken. Of je nu een grote loftruimte hebt of juist een beperkt woonruimte, kun je ervoor kiezen een paar kamers multifunctioneel in te delen, zodat ze geschikt zijn om te gebruiken voor verschillende activiteiten. Maak bij het afbakenen van je ruimtes een duidelijk onderscheid tussen kalmering en stimulering. Zo zorg je ervoor dat de activiteiten in een ruimte goed bij elkaar passen.

Aandachtspunten bij multifunctionele ruimtes

Iedere ruimte is anders dus kijk goed welke energie een ruimte vraagt. Speelgoed, administratie en huishoudelijke prullen horen niet thuis in een keuken. Hier bereid je het eten en wil je hygiënisch te werk kunnen gaan. Een werkoverleg past allesbehalve bij badderen in de badkamer.

Vermijd ook een tweede functie zoals kantoor in je slaapkamer. Je slaapkamer vervuil je niet met werk en administratie, deze is echt bedoeld voor je rust een voor de…liefde. Als ontspanningsruimte is je slaapkamer wel weer geschikt. Soms kun je niet anders in geval van een studentenkamer of tiny house. Dit vraagt om extra creativiteit zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een kamerscherm of kast.

Met behulp van een divider kast met opbergruimte voor bijvoorbeeld een yoga mat kan een kamer moeiteloos veranderen van een tv/zitkamer in een bewegingsruimte.  Hier kun je dan yoga-en of zet je Smart TV aan voor een online fitness les. Het loont om dergelijke gezonde gewoonten [Healthy Home Habits] in je huis te integreren. Aan jou om elke ruimte in je huis zó in te richten dat het gemakkelijker wordt om gezonder en fijner te leven!

⇒ Welke multifunctionele ruimtes wil jij creeeren?

Healthy Home Habits

Met hulp van een aantal Healthy Home Habits (gezonde leefstijl gewoontes voor in huis) gaat het je zeker lukken om ruimtes gezonder en eigen te maken! De Healthy Home Habits geven jou regelmaat en houvast, na een paar x bewust doen gaan ze daarna vanzelf. Het is een duurzame manier van het aanleren van goede gewoontes.

Je hebt vast al een paar eigen ochtendrituelen voor in de badkamer om je dag fris te laten beginnen. Zoals jezelf een lach geven in de spiegel of een krantje lezen tijdens het ontbijt. En wellicht ook een avondritueel voor in je slaapkamer om de dag mee af te bouwen.

Naast ochtend- en avondrituelen zijn er nog veel meer Healthy Home Habits te bedenken zoals:

  • Stimuleer beweging door een sta-bureau en ga op een zitbal zitten, goed voor je balans.
  • Mediteer op een kussen gevuld met boekweitdoppen, iedere ochtend op een vast plek bij het raam in je slaapkamer.
  • Eet van kleinere borden en geef ruimte aan tafelklets; wat is het leukste dat je vandaag hebt gezien, gehoord en geroken?
  • Gebruik een aroma diffuser met dennen- of citroenachtige essentiële oliën om je ruimte te zuiveren en het weer fris te laten ruiken.
  • Haal een groene zuiverende plant in huis en plaatst indien mogelijk deze op 6 meter (20feet) afstand van je beeldscherm. Als je achter je beeldscherm zit kijk dan iedere 20 minuten, 20 seconden lang in de verte – naar je mooie plant. Kleiner behuisd doe dan je ogen 20 seconden dicht en visualiseer de groene plant, dat kan ook.

⇒ Welke healthy home habits zou je graag op basis van je behoefte en wensen willen toevoegen? En in welke ruimte ga je die laten afspelen?

We horen en lezen het graag hieronder in de reacties⇓

WOON BEWUST SenseStory

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Philipp Berndt and Inside Weather on Unsplash
Tekst geschreven door Joep Moolenburgh

Een helpende hand voor bewust Wonen

Wil je graag een professionele blik en een helpende hand bij het inrichten van je huis om gezonder en fijner te leven? Stuur dan een berichtje via het contactformulier. Dan nemen ik contact met je op.

Boeken Lees tip

Meer Leefstijl

BETER LUISTEREN ZO DOE JE DAT

BETER LUISTEREN ZO DOE JE DAT

Iedereen wil gehoord worden maar een goed luisterend oor bieden is best een uitdaging, omdat het meer inhoudt dan alleen het horen van woorden. Wil jij een echte luistervink en een fijne gesprekspartner worden? Met deze tips verbeter jij je luistervaardigheid.

Lees meer
TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

Hoe belangrijk zijn aanraking en zachte materialen voor jou? We hebben ze nodig om te overleven en ze geven troost en veiligheid! Lees in deze blog hoe je je ‘contactcomfort’ kunt verhogen. En bekijk de fijnste producten op rij om je te verzachten en te verwarmen.

Lees meer
INZICHT IN JOUW BIORITME DOOR DE ORGAANKLOK

INZICHT IN JOUW BIORITME DOOR DE ORGAANKLOK

​Wat levert het je op om je dagelijkse pieken en dips te benutten en welke invloed heeft de zomer- en wintertijd op onze interne klok? Luister hierbij naar naar de wijze woorden uit het oosten over de werking van de energetische klok oftewel jouw innerlijk uurwerk.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!