Heb jij soms ook het gevoel dat alles je te veel wordt en dat je jezelf lamlendig of rusteloos voelt? Het kan zijn dat je zintuiglijk bent overprikkeld of onderprikkeld. In deze blog lees je waardoor je over- en onderprikkeld kunt raken en waaraan je het kunt herkennen. Verder lees je wat je eraan kan doen om je Zintuiglijke Prikkels in Balans te brengen. We geven je tips hoe je met behulp van je zintuigen jezelf kan ‘voeden’ zodat je weer kalmte ervaart of juist energie krijgt om de dingen te doen zoals je ze graag wilt doen!
Wat zijn overprikkelde zintuigen?
Waardoor raak je overprikkeld?
Ongemakken die bij overprikkeling kunnen optreden zijn:
- slechte concentratie
- hoofdpijn, nekklachten, spierpijn
- stemmingswisselingen
- vermoeidheid en lusteloosheid
- huilbuien en verdrietig gevoel
- onzekerheid
- ongeduldigheid; kort lontje
- niet goed verdragen van beeld en geluidprikkels, zoals radio of YouTube
- gevoeligheid voor snacks en alcohol
- een vol hoofd
- stress
Wat zijn onderprikkelde zintuigen?
Waardoor raak je onderprikkeld?
Ongemakken die bij onderprikkeling kunnen optreden zijn:
- lamlendigheid, verveling
- sloomheid
- onvrede
- onrust
- slaperigheid, uitgeput zijn
- somberheid
- verslavingen, junkie gedrag door gebrek aan dopamine
- uitstelgedrag
- piekeren
- stress; afname geluksgevoel
“Creating balance in life by fine tuning your Senses; Calm your Senses or Stimulate your Sense” – SenseStory
Zintuiglijke Prikkels in Balans
Wanneer je je realiseert dat je over- of onderprikkeld bent (bij twijfel test hieronder je zintuig sensitiviteit), kun je ervoor kiezen jouw zintuigen te ‘voeden’ met de juiste prikkels. Met ‘voeden’ bedoelen we voeden in brede zin: stimuleren, aanwakkeren, koesteren, verzorgen en onderhouden. Bij overprikkeling kun je je zintuigen kalmeren en bij onderprikkeling stimuleren.
Kalmeer je zintuigen bij overprikkeling
Stimuleer je zintuigen bij onderprikkeling
Gebruik al je zintuigen voor afwisseling en uitdaging. Zoek nieuwe geuren, stimuleer je reukzin met warme en kruidige aroma’s zoals patchouli, salie, jeneverbes, eucalyptus, kamfer, kruidnagel en majoraan. Activeer je huid met een stevige massage met maisolie, prikkel je zichtvermogen door je te omringen met warme stralende kleuren zoals oranje, geel, rood en goud. Zet je gehoor op scherp en maak of beluister vrolijke, opbeurende muziek. Zing!
Beluister muziek die je nog nooit hoorde. Stimuleer ook je brein door jezelf een simpele tweede taak te geven zoals luisteren naar muziek terwijl je een verslag schrijft. (let op: wanneer je muziek als een ‘tweede’ taak beschouwt, mag muziek geen bewuste aandacht van je vragen. Alleen onder de voorwaarden dat je de nummers kent en ze in dezelfde volgorde draait.) Het luisteren naar muziek beïnvloedt vele delen van je hersenen, die jou motiveren, je stemming verbeteren en je energiegehalte verhogen. Lees er alles over in deze blog waarom muziek je gelukkig en gezond maakt:
Pas je voeding aan door te experimenteren met sterke en uitgesproken smaken van onbewerkte en verse ingrediënten uit verschillende windstreken. Drink pittige kruidenthee van kaneel, gember en kardemom. En stap vooral uit je comfortzone door dingen te doen die je stiekem altijd al had willen doen!
“Je bewust zijn van je zintuigen en genieten van wat je via prikkels binnen krijgt draagt bij aan je gezondheid.”
Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Unsplash
Tekst geschreven door Joep Moolenburgh
Boeken Lees tip
BEWUSTE ONTHOUDING VAN PRIKKELS
Heb jij oren naar rust, even helemaal niets? Sluit je op in floating tank om prikkelarm gewichtsloof te drijven of ga voor een extreme vorm van prikkelonthouding: dopamine fasting een ware prikkel detox! Lees hier de ins and outs over het ontdoen van zintuiglijke prikkels om je welbevinden te vergroten.
BOOST JE GEHEUGEN DOOR ROZEMARIJN
Het examenseizoen gaat weer van start en dat is altijd weer spannend. Je concentratie kan hiervoor een extra boost gebruiken. Wist je dat essentiële olie van rozemarijn een perfect geheugensteuntje voor je is? Neem naast de leerstof uit je studieboek ook de geur van rozemarijn op voor een beter geheugen!
MUZIEK MAAKT GELUKKIG EN GEZOND
Het luisteren naar muziek doet van alles met je, maar zingen en het bespelen van een instrument nog meer… wist je dat het ook een full-body workout is voor je hersenen? Speel jezelf Gelukkig Gezond!