Mijn honden hebben veel energie, ik moet met ze op pad. Vóór mijn werk trek ik mijn laarzen aan en wandel ik met ze in het bos, over de heide of door de duinen. In mijn vrije tijd ga ik met ze hardlopen en af en toe gaan we samen praktijkspeuren, waarbij hun honden instinct goed tot hun recht komt. Ik kan wel zeggen dat mijn honden mij hebben behoed voor overgewicht. Speuren met je hond is gezond. Door Rose en Fiep voldoe ik aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen die de volgende beweegrichtlijnen hanteren:
– Minimaal 150 minuten per week (30 min per dag) matig of zwaar intensief bewegen verspreid over diverse dagen.
– Minimaal 2 x per week spier- en botversterkende activiteiten, en speciaal voor ouderen balansoefeningen.

Hondeneigenaren voldoen veel vaker aan bovenstaande richtlijnen, zonder er überhaupt er maar over na te denken, lees in dit wetenschappelijke artikel dat het zo is. Ook ik heb dankzij mijn honden bewegen geïntegreerd in mijn leefstijl wat zowel een positief effect heeft op mijn fysieke gesteldheid en mijn humeur. Dank je wel dogs, als beloning neem ik jullie mee op speurtocht!

Wat is praktijkspeuren?

Vandaag is het de beurt aan Fiep om samen met mij te gaan speuren. Om 9 uur rijden we de parkeerplaats op in Den Treek. Onze speurhondeninstructrice Brenda wacht ons op met een kop koffie. Fiep krijgt een tuig aan waaraan een lange lijn zit zodat ze straks alle bewegingsvrijheid heeft om het spoor uit te werken. Ik krijg een portofoon zodat ik tijdens onze speurtocht contact kan zoeken met Brenda. Daarnaast ontvang ik een zakje waarin een lapje zit met de lichaamsgeur van onze instructrice.

Brenda verleidt Fiep met een heerlijke plak worst en verdwijnt vervolgens geruisloos het bos in. Fiep kijkt mij verwachtingsvol aan alsof ze wil zeggen ‘We laten haar toch niet gaan met die overheerlijke worst?’ en begint ongeduldig op en neer te springen en te blaffen. Gelukkig krijgen we na 10 minuten via de portofoon het teken dat we mogen vertrekken. Ik laat Fiep aan het geurlapje ruiken, klik de lange lijn van de halsband, maak het vast aan het tuigje en geef het commando “Speur”! We gaan op zoek naar de instructrice en het lekkers!

Onze krachtigste zintuigen

Met onze krachtigste zintuigen; het reukvermogen van mijn hond en mijn gezichtsvermogen, zijn Fiep en ik de ideale partners in crime. Haar neus volgt een geurspoor, bestaande uit huidschilfers en vetzuren van onze instructrice. Fiep is daartoe in staat omdat zij 10.000 keer beter ruikt dan ik. Als handler is het mijn taak om mijn hond te ‘lezen’. Wanneer steekt zij haar neus in de lucht? Wanneer speurt zij met haar neus laag bij de grond? Ik moet geconcentreerd de lichaamstaal van mijn hond leren observeren en interpreteren. Mijn gezichtsvermogen is op dit moment mijn zintuig waar ik me het meest bewust van ben. Ik kijk met een open en nieuwsgierige blik naar mijn hond en neem zorgvuldig haar bewegingen in mij op.

Ik heb alle vertrouwen in de neus van Fiep want ik weet niet welke route we zullen volgen. We zijn als team op elkaar aangewezen en onze aandacht is bij het spoor, hier en nu. Overigens is het voor ons beiden een leerproces. Fiep moet leren om geuren van andere mensen en dieren te negeren. Dat vergt veel van haar concentratievermogen. Af en toe is ze afgeleid door een vleug wild in de struiken. Ik breng haar weer op het rechte pad. Daarnaast is ze zo enthousiast dat ze een kruispunt soms niet helemaal uitwerkt en te snel gaat.

Dan staat ze plotseling stil, steekt haar neus in de lucht. Een duidelijk signaal dat ze het spoor kwijt is. Ze maakt rechtsomkeer en slaat vervolgens een andere, hopelijk goede richting in. Van mij wordt verwacht dat ik de speurlijn op een constante spanning houd en dat de lijn niet in de war komt, wat nog niet zo gemakkelijk is want op sommige momenten is de afstand tussen Fiep en mij wel 7 meter. Een stabiliteitsoefening die ik er gratis bij krijg.

Inspanning en ontspanning voor lijf en geest

Halverwege het spoor ontdekt Fiep een voorwerp. Enthousiast neemt ze het in haar bek en geeft het aan mij om te laten weten dat dit voorwerp van onze ‘vermiste’ persoon is. We zijn nu vast niet meer ver van haar vandaan! Vol vertrouwen neemt Fiep het initiatief en pakt het spoor weer op. Nog een T-splitsing naar links, een Y splitsing naar rechts, een kruising rechtdoor en dan is daar achter een grote boom uiteindelijk de ultieme beloning: Onze instructrice Brenda is gered (en de worst ook). Na een uur en 3 sporen verder zijn we weer terug bij de parkeerplaats. Fiep is geestelijk en lichamelijk goed uitgedaagd en ook ik heb een heerlijke mentale en fysieke workout gehad.

Waar kun je praktijkspeuren?

Op diverse plaatsen in Nederland èn België kun je lessen volgen bij gecertificeerde STC speurinstructeurs van praktijkspeuren. De instructeurs leren je hoe je jouw hond kunt ‘lezen’, hoe je om moet gaan met de speur lijn en hoe jouw hond een spoor uitwerkt.
Na elk spoor is de speurconcentratie van je hond en van jou een stukje beter geworden en na een poosje zijn jullie als speurteam in staat om steeds langere sporen te volgen in het bos, op een industrieterrein of in een dorp. De kosten voor praktijkspeuren zijn ongeveer 45 euro per uur.

 

“The journey of life is sweeter when travelled with a dog” 

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto van Unsplash
Tekst geschreven door Yvonne Krabbe

Voor meer zintuiglijke wandelingen in de natuur klik hier

Boeken Lees tip

Meer natuur

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

Hoe belangrijk zijn aanraking en zachte materialen voor jou? We hebben ze nodig om te overleven en ze geven troost en veiligheid! Lees in deze blog hoe je je ‘contactcomfort’ kunt verhogen. En bekijk de fijnste producten op rij om je te verzachten en te verwarmen.

Lees meer
OVER AROMATHERAPIE EN DE WERKING VAN ESSENTIELE OLIE

OVER AROMATHERAPIE EN DE WERKING VAN ESSENTIELE OLIE

Nature in just a drop; essentiële oliën de levenssappen van bomen en planten binnen handbereik door aromatherapie. Maar hoe werkt het precies precies? Waarom is het zo heilzaam en welke toepassingen zijn er allemaal? Ga je neus achterna en laat de etherische oliën stromen via je ‘geursnelweg’ voor een betere mood!

Lees meer
DE 4 BESTE BLOTEVOETENPADEN IN NEDERLAND

DE 4 BESTE BLOTEVOETENPADEN IN NEDERLAND

Meer beleven dan wandelen; maak je hoofd leeg en aard als geen ander, daar word je Gelukkig van! Lees hier wat er te beleven valt aan een Blotevoetenpad en waarom het zo gezond voor je lijf en geest is.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!