Een blotevoetenpad is meer beleven dan wandelen. Waar normaal alleen je ogen geprikkeld worden, genieten nu al je zintuigen en vooral je voeten mee. Van de koele wind door je haren tot de verrassende massage van je zool. Het is een beleving voor jong en oud, klein of groot. Voordat we de 4 beste blotevoetenpaden in Nederland langslopen, vertel ik je eerst waarom het bewandelen van blotevoetenpad zo gezond voor je is en hoe je ze het beste kan belopen.

Deze paden zijn zeker niet alleen leuk om met mooi weer te lopen. Het hele jaar door is het een ervaring en elk seizoen voelt anders aan.

Waarom is een blotevoetenpad gezond?

Het overweldigende getal van 72.000 zenuwen eindigt in je voetzolen. Deze zenuwen zijn verbonden aan allerlei plaatsen in je lichaam. Door op diverse ondergronden te lopen, spreek je veel verschillende zenuwen aan en hierdoor ontspant het gehele lijf. Behalve dat je door te lopen je bloedcirculatie optimaliseert, kom je ook geestelijk tot rust waardoor je weer beter kunt slapen.

We leven in een tijd waarin ons hoofd letterlijk overloopt van informatie, information overload. De ervaring van het blotevoetenpad helpt je om je aandacht van het denken naar het voelen te verleggen. Door letterlijk de aarde onder je voeten te voelen, contact te maken met de grond, kom je tot rust. Je komt in balans. Je ‘aard’, zoals dat wordt genoemd.

Bovendien geeft op blote voeten lopen vaak een vrij gevoel. In de natuur wordt dit gevoel alleen maar versterkt. Door dit vrije gevoel creëer je als het ware ruimte in je hoofd, headspace.

Ons hele leven lopen we op schoenen. Toch is het de vraag of dat beter is. Door niet alleen tijdens het wandelen, maar ook over het algemeen vaker op blote voeten te lopen, worden ze krachtiger en steviger. Dit helpt voor je evenwicht, wat belangrijk is voor het hebben van een juiste lichaamshouding. Hoe beter je houding, hoe minder snel blessures.

Zie hier de video van Harvard University over lopen op je blote voeten:

Goed wandelen, hoe doe je dat?

Hoe meer je wandelt, hoe belangrijker het is dat je daarbij de juiste houding aanneemt. Hiermee voorkom je blessures en andere ongemakken. Hieronder vind je hoe je volgens de Koninklijke Wandel Bond Nederland goed wandelt:

  1. Denk aan je houding. Bij een goede houding heb je je gewicht op je hele voeten, knieën los, bekken in de middenstand, borst opgetild, schouders los en kruin omhoog.
  2. Houd het gewicht steeds boven je voet.
  3. Zet je hele voet neer. Maak geen harde hiellanding.
  4. Zet je zachtjes met je achterste voet af. Dit helpt om je gewicht naar voren te brengen.
  5. Houd je rug goed gestrekt, dan kun je je armen ontspannen en laten mee bewegen.
  6. Houdt een normale paslengte aan. Als je sneller wilt lopen, zet dan geen grotere passen.

“My feet is my only carriage.” – Bob Marley

De 4 beste blotevoetenpaden in Nederland

Ik neem je mee langs een kleine selectie van vier blotevoetenpaden van het noorden naar het midden en verder aflopend naar het zuiden van Nederland, maar voor de liefhebber is er veel meer zie Staatsbosbeheer.

1. Blotevoetenpad Opende Groningen Westerkwartier

De eerste zonnestralen verwarmen het gezicht van de vroege vogel. De geur van de regen van gisteravond hangt nog in de lucht. De oranje, bruine een goudgele herfstbladeren maken van de straat een echte Van Gogh. Of misschien knerpt zelfs de sneeuw onder je voeten. Het maakt niet uit welk seizoen het is, je bent er. Je staat aan het begin van het Blotevoetenpad te Groningen, of zoals de locals het noemen: ’t Blôde Fuottenpaad.

Zodra de zachte en licht kleverige modder ook je laatste nog schone teen bedekt, begint de expeditie. Sta even stil en laat de aarde zich als een zool om je voeten vormen. Adem de frisse lucht in die niet te vergelijken is met de wind die door de stenen steden waait. Zijn de voeten niet genoeg? Voel dan de gladde bladeren of de oude gerimpelde bast van de dichtstbijzijnde eik. Dit pad draait niet alleen om wandelen, maar om beleven. Dus loop niet te snel, neem bewust waar.

Het pad leidt langs een relaxt strandje en enige obstakels. Laat het kind in je los en klauter over het water, behoud je evenwicht op de verweerde stammen of loop erom heen als je je aandacht bij natuur wil houden.

Er zijn twee routes respectievelijk 1,6 km en 3,4 km lang en bij beide bevindt de Theetuin Blotevoetenhof zich halverwege de reis. Geniet daar van een lekker stuk appeltaart, warm op met een frisse muntthee of een zachte kamille, laad jezelf op met een sandwich en vervolg het pad.

Het Blotevoetenpad Opende

Openingstijden:
Hele jaar open van zonsopgang tot zonsondergang.

P2 Kaleweg t.h.v. nummer 12
9865 TC Opende

P1   Peebos 1a
9865 TG Opende

 

2. Blotevoetenpad Zeewolde Flevoland

Het volgende pad bevindt zich op het erf van de Recreatieboerderij de Sternhof in de polderprovincie Flevoland. Het pad is circa 1500 meter lang,  de wandeling duurt ongeveer 45 minuten. Hier zijn ondergronden in alle soorten en maten te vinden. Van het fluwelen mos naar het korrelige grind. Van het steeds meer wegzakken in de diepe modder tot de stevige ondergrond van steen. Bij elke bocht kan je weer verrast worden met een nieuw pad, een nieuwe ervaring.

Geniet van de geuren in de bloementuin of loop een rondje in de biologische moestuin. Raak verdwaald in het labyrint of schommel heen en weer op een hoge bungelbank. Probeer zeker de vers geplukte kruidenthee of warm bij kou je voeten bij de houtkachel. Kortom: voor elk wat wils.

Blotevoetenpad Zeewolde

Openingstijden:
Van mei tot oktober: woensdag-zaterdag en zondag tussen 10.30-17.30 uur
de maanden juli en augustus iedere dag open

Tarieven: 3,50 euro p.p. incl. geurende voetenbalsem

Adres:
Sternweg 14
3898 LJ Zeewolde

 

3. Blotevoetenpad Twello – Buitenpost

Vervolg je weg naar het Hof van Twello naar het 2 km lange belevingspad. Houd de schoenen maar uit want het heerlijke gevoel van gras onder je voeten wil je niet missen. Als de steeds vaker voorkomende hitte je teveel wordt plons je in de gracht van een klein eilandje. Neem oude kleren mee, want je gaat verder door de drassige bodem van een heus moeras zo de leemkuil in. Als je natte voeten hebt zal het leem, dat fijner is dan zand, als een zachte bedding aan je voeten plakken. Leem kent vele gradaties in structuur dus elke stap kan anders voelen.

Wil je het iets rustiger aan doen? Loop dan langs deze onderdelen of betreed ongestoord de yoga wei. Sluit je ogen en leeg je hoofd, want dit pad is niet alleen een blotevoetenpad maar ook een zintuigenpad. Spits je oren, open je neusvleugels, geef je ogen de kost en voel. Voel de textuur van het zo veranderlijke leem, bewonder het riet langs de oever of laat het frisse water tussen je tenen lopen. Na twee en een halve kilometer geniet je na in de restaurant-kas met een warme kop koffie en bijvoorbeeld een boekweit-rozijnen-haver brood met boerenkaas en perenstroop of een panini met vegan cheese, tapenade, rode ui en tomaat gemaakt van eigen oogst, streekproducten en biologische ingrediënten.

Blotevoetenpad Buitenpost

Openingstijden:
Januari tot 21 maart: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00-17:00
Van 21 maart tot 1 november: dinsdag t/m zondag van 10:00-17:00
In de zomervakantie elke dag geopend.

Tarieven: 5 p.p en  kinderen onder 3 jaar gratis.

Adres:
Rijksstraatweg 17 A
7391 MH Twello

4. Belevingspad Toon Kortooms Park, Brabant

We dalen wat af op de kaart en belanden in Deurne in de Peel, waar zich een blotevoetenpad bevindt die zich van alle anderen onderscheidt. Eenmaal binnen kom je niet meer uit Toon Kortooms Park. Je voeten worden gestimuleerd door verscheidene ondergronden die ze prikkelen of zelfs masseren. Uniek hier is het klankenpad. Creëer een simpele melodie of maak een heuse symfonie met bijvoorbeeld een hangende xylofoon of het schelle geluid van een triangel. Geur, kleur en gevoel maken de wandeling niet alleen een lust voor het oog. Val vervolgens in slaap in een heen en weer wiegende hangmat. Genietend van de warmte op je gezicht en klaar voor een nieuwe uitdaging

Blotevoetenpad Toon Kortooms Park

Openingstijden:
Van 1 april t/m 30 september: woensdag t/m zondag van 10:00-18:00
Van 1 oktober t/m 31 maart:  woensdag t/m zondag van 10:00-17:00
Tijdens de meivakantie (27 april – 5 mei), de zomervakantie (6 juli – 18 augustus) en de herfstvakantie (12 oktober – 20 oktober) elke dag geopend.

Tarieven: 5 p.p en kinderen onder de 2 jaar gratis

Adres:
Griendtsveenseweg 80
5753 SB Deurne

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Unsplash
Tekst geschreven door Max de Smet

Boeken Lees tip

Meer Natuur

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

Hoe belangrijk zijn aanraking en zachte materialen voor jou? We hebben ze nodig om te overleven en ze geven troost en veiligheid! Lees in deze blog hoe je je ‘contactcomfort’ kunt verhogen. En bekijk de fijnste producten op rij om je te verzachten en te verwarmen.

Lees meer
OVER AROMATHERAPIE EN DE WERKING VAN ESSENTIELE OLIE

OVER AROMATHERAPIE EN DE WERKING VAN ESSENTIELE OLIE

Nature in just a drop; essentiële oliën de levenssappen van bomen en planten binnen handbereik door aromatherapie. Maar hoe werkt het precies precies? Waarom is het zo heilzaam en welke toepassingen zijn er allemaal? Ga je neus achterna en laat de etherische oliën stromen via je ‘geursnelweg’ voor een betere mood!

Lees meer
NACHT- EN AVONDWANDELINGEN

NACHT- EN AVONDWANDELINGEN

Wandelen in het (schemer)donker om rustig te worden, te kunnen nadenken of even te kunnen focussen. De nachtwandeling vraagt je om op een andere manier te bewegen, te luisteren en te voelen. Echt verlicht wandelen doe je in het donker. Ga er voor!

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!