Wandelen in het donker

Hoewel het een groot deel van de dag donker is, wandelen er maar weinig mensen in. Nacht- en avondwandelingen zijn maar een klein segment van de gigantische wandel-industrie. Terwijl wandelen in het donker juist meestal verrassend en spannend is. Waarom zou je wandelen in het donker?

Waarom wandelen in het donker?

Omdat mensen nou eenmaal geen nachtdieren zijn, wandelen we meestal overdag bij licht. Wandelen doen we vaak om rustig te worden, te kunnen nadenken of even te kunnen focussen. En hoe leuk het wandelen in het licht dan ook is, echt verlicht wandelen doe je in het donker.

Het donker biedt veel voordelen voor bijvoorbeeld piekeraars en slechte slapers. Door lopen met geen tot weinig licht kunnen mensen even goed bij zaken stilstaan, want waar het licht vaak voor visuele afleiding zorgt, mist dit in het donker. Verder kan een avondwandeling helpen bij het goed in slaap kunnen komen. Waar het blauwe licht van je telefoonscherm ervoor zorgt dat je langer wakker blijft, zorgt het duister juist voor het vrijlaten van stoffen die je brein als het ware in sleepmodus zetten.

In het donker wandelen hoeft niet per se in de avond of nacht. Ook in de vroege uurtjes, als alles om je heen nog moet ontwaken, is het fijn om met een wandeling wakker te worden. Met het wandelen in de ochtendschemering neem je de overgang van nacht naar dag, van slaap naar wakker, van rust naar drukte waar. Op een vroege hardloper of medewandelaar na zijn de straten verlaten. Neem gerust een boterham of smoothie mee op deze vroege tocht en geniet optimaal van de laatste uurtjes in het (schemer)donker.

NACHT- EN AVONDWANDELINGEN kijken naar de sterren

Photo by  Jeremy Thomas on Unsplash

Lopen in het duister… of toch licht?

Misschien is het je weleens opgevallen (zeker als je al eens in het donker hebt gewandeld) dat het lijkt alsof er steeds minder sterren aan de hemel staan. Doven ze uit? Heb ik een bril nodig? Zijn ze verplaatst?  Geen van allen. Het zal je opvallen dat als je naar dezelfde hemel kijkt in een weiland in Friesland, het niet te vergelijken is met de hemel boven Amsterdam. Dit opvallende verschijnsel wordt verklaard door een fenomeen dat lichtvervuiling heet.

De huisverlichting, tuinverlichting, straatverlichting, autoverlichting en zelfs de kerstboomverlichting. Je kan het zo gek niet bedenken of zet er verlichting achter en je hebt een correct Nederlands woord. Onze zucht naar licht, die voortkomt uit een intuïtieve angst voor het donker, ontneemt ons het uitzicht.

Onze ogen moeten, om de sterren goed te kunnen zien, zich goed kunnen focussen op het donker. Hoe langer je naar de sterrenhemel kijkt, hoe meer sterren je dus ook altijd ziet. Door lichtvervuiling is het helaas niet zo donker meer. Daardoor worden veel sterren voor ons onzichtbaar.

Het uitzetten van lampen die je niet gebruikt, is behalve duurzaam dus ook goed voor een helderdere hemel.

“I will love the light for it shows me the way, yet I will endure the darkness because it shows me the stars​.” – Og Mandino (Amerikaans schrijver)

Waar moeten we heen voor Nacht- en avondwandelingen?

In Nederland zijn er veel georganiseerde avond- en nachtwandelingen. In de buurt van de Randstad is dit aantal echter gering. Dit valt natuurlijk te verklaren door het feit dat er nu eenmaal minder natuurgebieden in de Randstad zijn dan in hartje Drenthe. Helaas is een leuke wandeling in het donker voor veel mensen dus ook een stukje reizen. Hieronder vind je een paar tips die de reis waard zouden moeten zijn. Van sommige wandelingen staan de data vast, bij anderen kun je contact opnemen voor een datum.

“Look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see, and wonder about what makes the universe exist. Be curious​.” – Stephen Hawking

1. Nachtwandeling Boomkroonpad, Drenthe

Buitencentrum Boomkroonpad biedt meerdere activiteiten in het donker aan. De eerste is een nachtelijke wandeling door de bossen en heide van de Hondsrug. Enkel geleid door het licht van de maan kan je deze mysterieuze ervaring aangaan. Een gids van Staatsbosbeheer zal je mee het donkere bos innemen en je voorgaan over de paden, waarbij je afhankelijk van het seizoen verschillende dieren kan tegenkomen.

Buitencentrum Boomkroonpad

Tarieven: 8,00 vanaf 12 jaar, 5,00 van 8 t/m 12 jaar
Note: honden zijn niet toegestaan.

Adres:
Steenhopenweg 4
9533 PN Drouwen

Wat het Boomkroonpad echter speciaal maakte was/is Pixi. Helaas zijn de lichten in het bos bij Boomkroonpad van het Kunstproject Pixi gedoofd. Elk jaar ontwaakte aan het begin van de herfst het digitale organisme Pixi. Door het nachtelijk duister zal Pixi door middel van kleine lichtpuntjes het pad van flonkeringen wijzen. Het is een uniek lichtkunstwerk waarin zowel de natuur als techniek samenkomen. De lichtpatronen zijn namelijk geïnspirereerd door de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of bijvoorbeeld vuurvliegjes. Hopelijk komt er nog een vervolg… In de tussentijd laat je betoveren door dit meesterlijke kunstwerk terwijl je in alle stilte visueel door de Drentse bossen dwaalt, zie hier het beeld:

2. De Nachtwaker Schoorlse Duinen, Noord-Holland

De Nachtwaker van de Schoorlse Duinen neemt je mee om volop van de stilte en sterrenhemel te kunnen genieten. Deze activiteit is enkel in de winter, omdat juist in dit donkere jaargetijde dit soort wandelingen extra makkelijk mogelijk zijn. Tijdens je tocht beklim je de hoogste duin van Nederland. Zaklampen zijn niet toegestaan. Je geeft je geheel over aan de natuur. Perfect om rustig de dag mee af te sluiten.

Nachtwaker Schoorlseduinen 

Tarieven: 8,50 vanaf 8 jaar
Note: honden zijn niet toegestaan.

Adres:
Oorsprongweg 1
1871 HA Schoorl (navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan naar Oorsprongweg)

3. Fort bij Rijnauwen, Utrecht

Fort bij Rijnauwen is één van de weinige plekken in de buurt van de Randstad waar (georganiseerde) nachtwandelingen te doen zijn. Wederom neemt een boswachter je mee, ditmaal echter door een fort dat grotendeels in de natuur is opgegaan. Spannende verhalen over het fort en onverwachte ontmoetingen met een van de vele soorten dieren zoals de vleermuis die het fort bewonen maken het een spannende wandeling. Vind je vleermuizen net iets te eng dan kan je ook voor deze mooie Vollemaanwandeling Leersumse Veld op de Utrechtse Heuvelrug gaan.

Fort bij Rijnauwen

Tarieven: 10,00 vanaf 12 jaar, kinderen van 8- 12 jaar 5,00
Note: honden zijn niet toegestaan.

Adres:
Vossegatsedijk 3-5
3981 HS Bunnik

Nog meer wandelen bij volle maan, nachtdieren spotten of in het donker wandelen met de boswachter? Bekijk het complete aanbod van avondwandelingen bij Staatsbosbeheer!

NACHT- EN AVONDWANDELINGEN is verlicht Wandelen

Om op te letten bij nacht- en avondwandelingen!

Wandelen in het donker brengt naast vele voordelen ook een paar zaken mee waar je even op moet letten. Hier staan de belangrijkste op een rijtje:

  • Let altijd goed op je eigen veiligheid! Zeker als je alleen in plaats van met een groep gaat lopen is het belangrijk goed uit te zoeken waar je gaat wandelen. Let er op of je in een veilige omgeving wandelt. Gevaar kan niet alleen van mensen, maar ook van dieren komen.
  • Kleed je warm aan en trek stevige schoenen aan.
  • Neem voor de veiligheid een zaklamp(je) mee (maar gebruik het niet onnodig).
  • Zoek van tevoren uit waar je gaat lopen. Natuurgebieden zijn namelijk ’s nachts vaak gesloten.
  • Let extra goed op waar je loopt, een ongelukje zit in het donker in een klein hoekje.
  • Een flesje water is altijd handig bij het wandelen.

Sterren kijken tijdens nacht- en avondwandelingen

Als je in het donker gaat wandelen, moet je niet vergeten ook even naar de sterren te kijken. Onze hemel is een prachtige gratis lichtshow, waarvan alleen in het donker optimaal genoten kan worden. Hier een paar tips, om sterren te spotten.

Geef je ogen de tijd aan het donker te wennen. Hoe langer je naar het heelal tuurt, hoe meer je sterren je zal zien.

Met de app Skyview (Lite) kun je sterrenbeelden en planeten spotten. Richt je camera naar boven en laat de app het werk doen. Makkelijker zal sterren kijken niet worden. Deze app is voor iedereen zeker een aanrader, want hoeveel mensen weten nou echt waar hun sterrenbeeld zich bevindt en hoe die er uit ziet.

Met een goede verrekijker zie je al veel meer dan met het blote oog. Een telescoop is natuurlijk nog beter, maar naast duurder vaak ook heel onhandig om mee te nemen.

Nu je ook de laatste tips and tricks hebt meegepakt ben je klaar om te gaan. Kom ik je binnenkort tegen in het holst van de nacht?

NACHT- EN AVONDWANDELINGEN SenseStory

Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Prottoy Hassan from Unsplash
Tekst geschreven door Max de Smet

Product tip

Meer cultuur

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

Hoe belangrijk zijn aanraking en zachte materialen voor jou? We hebben ze nodig om te overleven en ze geven troost en veiligheid! Lees in deze blog hoe je je ‘contactcomfort’ kunt verhogen. En bekijk de fijnste producten op rij om je te verzachten en te verwarmen.

Lees meer
OVER AROMATHERAPIE EN DE WERKING VAN ESSENTIELE OLIE

OVER AROMATHERAPIE EN DE WERKING VAN ESSENTIELE OLIE

Nature in just a drop; essentiële oliën de levenssappen van bomen en planten binnen handbereik door aromatherapie. Maar hoe werkt het precies precies? Waarom is het zo heilzaam en welke toepassingen zijn er allemaal? Ga je neus achterna en laat de etherische oliën stromen via je ‘geursnelweg’ voor een betere mood!

Lees meer
DE 4 BESTE BLOTEVOETENPADEN IN NEDERLAND

DE 4 BESTE BLOTEVOETENPADEN IN NEDERLAND

Meer beleven dan wandelen; maak je hoofd leeg en aard als geen ander, daar word je Gelukkig van! Lees hier wat er te beleven valt aan een Blotevoetenpad en waarom het zo gezond voor je lijf en geest is.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!