Onze zintuigen moeten door onze huidige leefomgeving zoveel prikkels verwerken, dat dit negatieve consequenties kan hebben voor onze gezondheid. Door lawaai van auto’s, trams en vliegtuigen, industrieel voedsel, mobieltjes, uren achter de computer, een overdaad aan spullen in je huis, stress of gebrek aan slaap kunnen we onze prikkels niet goed reguleren met alle gevolgen van dien. Hierdoor voelen we ons moe, lusteloos en hebben een gebrek aan energie. En als dit te lang duurt ontstaan er steeds meer kwaaltjes, pijntjes die zich kunnen ontwikkelen tot welvaartziekten. Maar het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen! Voorkom over- en onderprikkeling door een gezonde leefstijl met behulp van onze 6 leefstijl bouwstenen.

Voorkom over- en onderprikkeling door een gezonde leefstijl met hulp van 5 bouwstenen

Volgens SenseStory bestaat een gezonde leefstijl uit 5 bouwstenen. Deze 6 bouwstenen staan niet op zichzelf maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden om een bewust gevoel voor leven op te bouwen. Alle bouwstenen zijn belangrijk maar de mate waarin je aandacht besteedt aan een bouwsteen verschilt natuurlijk per persoon.

De 5 B’s zijn volgens SenseStory in evenwicht wanneer:

№1. Je Betekenis toevoegt aan het leven voor jezelf en de ander.
№2. Je voldoende Beweegt; het liefst buiten.
№3. Je Bewust gezonde voeding eet.
№4. Je Bewust bent van gezond wonen.
№5. Je leeft volgens je natuurlijke Bioritme

Hieronder geven we je aan de hand van onze 5 B’s leefstijlbouwstenen informatie een aantal tips, waarmee  jezelf bewuste gezonde leefstijlkeuzes kan maken.

Betekenis

Ga op zoek naar kwalitatieve prikkels waar je blij van wordt. Volg je hart! Plan regelmatig leuke dingen voor jezelf in. Onderneem activiteiten met anderen die je voldoening geven. Jouw zintuigen maken het mogelijk om deze ervaringen ten volle te beleven! Je kunt dit afwisselen met rustige momenten of met “me” time; dingen die je alleen kunt doen en dingen die je samen met anderen doet. Plezier ervaren geeft positieve prikkels voor je brein en je laadt ervan op!
Bewegen in de natuur om prikkels in

Bewegen

Bewegen in de natuur heeft zowel een helende werking op overprikkeling als onderprikkeling van je zintuigen. Het houdt de hersenregio fit en reguleert stress. Door bewust je zintuigen open te stellen in een natuurlijke omgeving verbind je je met de natuur. Hierdoor ontspan je en heeft dit positieve effecten voor je mentale welbevinden. Het maakt hierbij niet uit of je rustig beweegt door te wandelen of aan yoga doet. Ook de meer intensievere bewegingsvormen zoals mountainbiken of hardlopen zullen positieve effecten hebben op zowel onder- als overprikkeling. Wil je meer weten over bewegen en beleven in het groen? Lees dan deze blog: bewegen en beleven in het groen

BEWEGEN EN BELEVEN IN HET GROEN

Bewust Eten

Door overprikkeling en onderprikkeling (verveling) zijn we geneigd om te gaan snacken, snaaien en snoepen. Hierdoor krijgt je lichaam geen tijd om de bloedsuikers te verlagen wat negatieve effecten kan hebben op je gezondheid. Door bewust te eten kun je dit snackgedrag voorkomen.
Bewust eten voor een gezond gewicht

Bewust eten is volgens SenseStory gezond, duurzaam, mindful en smaakvol eten. Door gezond te eten krijg je meer energie waardoor je je beter kunt beschermen tegen over- en onderprikkeling. Wanneer je vers en onbewerkt voedsel eet, zal je jouw smaakvermogen verbeteren en subtiele smaakverschillen gaan ontdekken. Door mindful te eten krijgen jouw zintuigen de tijd om de kleuren, textuur, smaken van je voedsel te verkennen. Wil je meer weten over gezond, duurzaam, mindful en smaakvol eten? 

Leuk weetje: uit onderzoek is gebleken dat kauwen op kauwgom helpt bij het reguleren van prikkels; je komt tot rust en je kan je beter focussen. Dit geldt niet alleen voor kauwgom. Ook door te kauwen op een appel of ongebrande noot geef je druk op de orale musculatuur; de spieren in het gebied van de mond. Het zware lichamelijke werk brengt je zenuwstelsel tot rust. Het kauwen bevordert de cognitieve functies; het verhoogt je alertheid en verbetert daarmee ook je aandacht en het zelfs je geheugen!

Bewust wonen om prikkels in balans te brengen

Bewust Wonen

Jouw huis draagt bij aan je gezondheid, het beschermt je, je voelt je er veilig en ontspannen. Je leefomgeving heeft een directe invloed op hoe jij je voelt, hoe je slaapt, hoe je tot rust komt en oplaadt voor een nieuwe dag vol vitaliteit. De kleuren, geuren, materiaalkeuze, achtergrondmuziek, verlichting en de persoonlijke spullen beïnvloeden de uitstraling van jouw interieur. Alles brengt een eigen sfeer met zich mee. De omgeving waarin je je begeeft kan jouw stemming sterk beïnvloeden.  Door je leefruimte bewust vorm te geven kun je over- of onderprikkeling voorkomen en je gezondheid versterken.

Een kalme, serene omgeving geeft aanleiding tot rustig gedrag en drukke omgeving zal het omgekeerde doen.  Elke ruimte in je woning vraagt om een andere energie. In de slaapkamer wil je een rustige sfeer met zacht licht. In de keuken en studeerkamer wil je een levendige energie met helder licht. Felle kleuren en licht stimuleren tot actie, pastelkleuren en gedempt licht bevorderen rust.

Licht en kleuren bepalen je stemming

Kleuren wekken stemming op en stralen een energie uit. Groen werkt rustgevend, evenwichtig en helpt met het verlichten van nervositeit en angst. Blauw werkt kalmerend, zet aan tot verdieping en komt je slaap ten goede. Rood is weer levendig, zet aan tot activiteit en verhoogt je bloeddruk versnelt je stofwisseling, je hartslag en ademhaling. Kleuren veranderen de sfeer en de manier waarop wij iets interpreteren. Ditzelfde geldt voor geluid, geur, vormgeving, materiaalkeuze en verlichting.

Geuren prikkelen onze hersenen

Geuren prikkelen onze hersenen en zetten een proces in gang. Het is niet voor niets als je je huis wil verkopen dat een versgebakken appeltaart helpt. Vooral het gebruik van essentiële geuren in huis is een handig hulmiddel bij over en onder prikkeling. Ze zorgen ze voor een aangename sfeer in huis, waarin je je prettig voelt en daarnaast hebben ze een luchtzuiverende werking. Ook het wegnemen van eventuele onaangename geuren in huis is mooi meegenomen. Met sommige essentiële oliën zoals lavendel en geranium kan je je beter ontspannen en andere zoals tijm en pepermunt zorgen weer voor activering en helderheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een chemische geurkaarsen verbeterd de essentiële oliën de luchtkwaliteit wel.

Zingen onder de douche, een vrolijke vreugde dans in de keuken of een tafelgesprek zijn fijne huisgeluiden. Tenzij je probeert te rusten of je te concentreren, dan kan overprikkeling aan huisgeluiden nog wel eens oplopen, vooral in tijden van thuiswerken. Daarom is het des te belangrijker om in een vol huis een plek te creëren waar je je kan terugtrekken in stilte. Een goede koptelefoon met geluidsbegrenzer voor ieder gezins- of huisgenoot is ook een aanrader. Daarbij kan je je thuisakoestiek verbeteren door zachte materialen, deze absorberen het geluid en vermindert je akoestisch probleem. Een goede akoestiek voorkomt overprikkeling waardoor je minder hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies zal ervaren. Ook verlichting speelt een grote rol bij onder en overprikkeling, hieronder in Bioritme lichten we dit verder toe.

Bioritme

Het volgen van je natuurlijke ritme is een voorwaarde om prikkels goed te kunnen verwerken. Jouw natuurlijke ritme wordt geregeld via jouw biologische klok. Licht is de belangrijkste prikkel waarmee deze minuscule klok en haar ‘bijklokken’ jouw lichaamsprocessen kan aansturen. Daglicht is nodig om cortisol (stresshormoon) en adrenaline aan te maken, hierdoor blijf je wakker. Wanneer het donker wordt maakt je lichaam melatonine aan om ervoor te zorgen dat je slaperig wordt. Te veel of te weinig lichtprikkels op het verkeerde moment kan jouw bioritme verstoren.

Zorg voor genoeg daglicht overdag en dim het licht in de avond. Wanneer je je natuurlijke bioritme en routine volgt, vergt dit minder extra inspanning voor je brein. Ditzelfde geldt voor herkenning en gewenning. Jouw natuurlijke bioritme bepaalt welk moment van de dag je een optimale aandacht aan iets kan geven, luister hiernaar. Ritme zorgt ervoor dat gebeurtenissen zich herhalen. Het biedt rust en veiligheid. In geval van onderprikkeling mag er natuurlijk wel een spontane actie tussen zitten.

Bioritme slapen om prikkels in balans te brengen

Goed slapen om je prikkelinformatie goed te filteren

Wanneer je overspoeld wordt door prikkels, is goed slapen belangrijk om je prikkelinformatie goed te kunnen filteren. Slaap houdt niet alleen je hersenen in balans, het reinigt, ondersteunt je EQ en leidt tot een scherpere geest. Tijdens je slaap verwerkt het brein ook de binnengekomen prikkels. Omdat je brein in je slaap niet bezig hoeft te zijn met reageren en concentreren kan je brein aan de slag met de filtering van belangrijke prikkelinformatie. Je brein gaat weggooien, opbergen, opzoeken en verbinden, waardoor nieuwe informatie (inzicht) ontstaat.

Slaap is dus niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je brein. Als je te weinig slaapt, wordt dit proces ontregeld en kunnen je hersenen minder presteren. Een tekort aan slaap belemmert het concentreren op de ervaringen die echt van belang zijn. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt. Een ritme helpt hierbij; het op vaste tijden naar bed gaan bevordert de kwaliteit van je slaap.

Health is the first muse, and sleep is the condition to produce it.” – Emerson

VOORKOM OVER- EN ONDERPRIKKELING DOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL
Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Unsplash
Tekst geschreven door Yvonne Krabbe & Joep Moolenburgh

Boeken Lees tip

Meer leefstijl
BETER LUISTEREN ZO DOE JE DAT

BETER LUISTEREN ZO DOE JE DAT

Iedereen wil gehoord worden maar een goed luisterend oor bieden is best een uitdaging, omdat het meer inhoudt dan alleen het horen van woorden. Wil jij een echte luistervink en een fijne gesprekspartner worden? Met deze tips verbeter jij je luistervaardigheid.

Lees meer
TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

TAST NAAR KNUFFELBARE MATERIALEN MAAKT GEZONDER

Hoe belangrijk zijn aanraking en zachte materialen voor jou? We hebben ze nodig om te overleven en ze geven troost en veiligheid! Lees in deze blog hoe je je ‘contactcomfort’ kunt verhogen. En bekijk de fijnste producten op rij om je te verzachten en te verwarmen.

Lees meer
INZICHT IN JOUW BIORITME DOOR DE ORGAANKLOK

INZICHT IN JOUW BIORITME DOOR DE ORGAANKLOK

​Wat levert het je op om je dagelijkse pieken en dips te benutten en welke invloed heeft de zomer- en wintertijd op onze interne klok? Luister hierbij naar naar de wijze woorden uit het oosten over de werking van de energetische klok oftewel jouw innerlijk uurwerk.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!